Byggenæringens plass i valgkampen

Et sikkert tegn på at sommeren begynner å komme på hell i et valgår, er at politikerne stadig oftere vises igjen i mediebildet - og nå er valgkampen for alvor kommet i gang.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre begynte allerede for noen uker siden den viktige ferden inn mot valget 11. september – og nå har Høyre-maskineriet og Erna Solberg kastet seg inn i kampen for å sikre seg velgernes gunst. Hver eneste dag kommer det nye oppslag og innslag med valgløfter og i hvilken retning de to blokklederne ønsker å ta sine partier. Snart er det også klart for Arendalsuka - og fra den tid vil mye av det offentlige ordskiftet i Norge domineres av politikerne og valget som skal komme.

Stortingsvalget 2017 blir viktig for landets vei videre. Man kan gjerne si, og det stemmer også til en viss grad, at landets ferd kun i mindre grad påvirkes av hvilket parti og blokk som sitter i regjeringskontorene. Landet har gjennom de siste 50 årene hatt en relativt stabil ferd, og selv om det åpenbart er forskjeller som kommer til syne langs den politiske aksen, er meningsforskjellene ikke så åpenbare og omfattende som vi kan se i en rekke andre land.

Det betyr slett ikke at vi kan forvente en tverrpolitisk konsensus om landets videre vei i årets valgkamp – heller tvert om. Vi kan nok forvente en av de tøffeste valgkampene vi har opplevd her i landet på lang tid. Med et medielandskap som er i stadig utvikling og sosiale mediers viktighet for å sikre seg oppmerksomhet – i et samfunn som spinner stadig raskere – vil dette påvirke politikkens innhold og ikke minst politikernes fremtoning og valg av uttalelser. Og ikke minst kommer ytringene hyppigere enn noen sinne. Det kan føre til en tøffere tone mellom de ulike partiene – og at man må komme med stadig sterkere uttalelser og stadig strekke strikken noe lenger for å komme gjennom med sitt budskap. Valgkampen og poltikken den vil frembringe vil nok ikke fremstå som bedre av den grunn – men vi kan nok forvente oss en rekke friske fraspark – og at motpolene oppleves som lengre fra hverandre – selv om de i den reelle poltikken nødvendigvis ikke gjør dette.

I Norge har vi en relativt bred enighet både blant politikerne og folket forøvrig rundt hvordan vi ønsker at samfunnet skal være og hvordan det skal utvikle seg – men vi ser at press fra ulike kanter gjør at bildet er i ferd med å endre seg noe. Årets valgkamp er blitt trukket frem av enkelte som et verdivalg, og i disse dager diskuteres verdier og saker som burde spille en mindre avgjørende rolle fremover - den blir for enkel og snever.

Etter hvert håper vi også at byggenæringen gjennom boligpolitikken og hvordan vi ønsker de offentlige tilgjengelige midlene skal fordeles med tanke på utbygging av viktig infrastruktur kommer til den politiske overflaten. Ofte opplever vi at spørsmål som omhandler byggenæringen stadig mister terreng dess nærmere valgkampinnspurten vi kommer. I år håper vi saker som omhandler byggenæringen får en viktigere rolle – og ikke minst at byggenæringens aktører blir en del av debatten. Som landets største verdiskaper og viktigste distriktsnæring fortjener næringen å bli lyttet til og bli tatt med på råd i flere saker som har stor innvirkning på landet som helhet. Få ting opptar folket så mye, påvirker lommeboken så kraftig og er med på å forme folks hverdag i så stor grad som det byggenæringen produserer - og dette må da også få en viktigere plass i valgkampen. Under Arendalsuka er flere aktører tilknyttet næringen til stede, og som vil kunne være med på å sette sitt preg på den videre utviklingen av valgkampen. Enkeltsaker frem mot valget vil også kunne endre den videre debatten, og her er det selvsagt viktig at næringens aktører selv også er på banen og gjør årets valg til sitt eget og bidrar til å påvirke utviklingen både lokalt og nasjonalt. Det er nok av saker å ta tak i – og politikerne vet hvilken slagkraft næringen og dens aktører har. Forhåpentligvis vil også dette vise igjen gjennom den intense valgkampen som står for døren. Om vi får Solberg eller Støre som statsminister etter 11. september fremstår nå nærmest som helt åpent.