Monica Mæland

Berit Roald NTB scanpix

Høyre vil at flere skal bli medeiere i egen bedrift

Monica Mæland (H) lover å gjøre det billigere for ansatte å bli medeiere i egen bedrift hvis de vinner valget. Veidekke er positive til valgløftet.

Næringsminister Monica Mæland mener ansattes medeierskap i bedriften de jobber i skaper økt engasjement og innsatsvilje.

Derfor kommer hun og Høyre nå med valgløfte om å redusere skatten på ansattes kjøp av aksjer i egen bedrift slik at flere kan bli medeiere.

- Det koster litt på statsbudsjettet, men det bidrar til økt verdiskapning, sier Mæland til E24, men kan ikke gå nærmere inn på størrelsen på skattelette.

Veidekke har tilbudt aksjeprogram til ansatte siden 1973, og i dag er rundt 51 prosent av de 7500 ansatte aksjeeiere. I alt eier de ansatte over 15 prosent av aksjene, som tilsvarer en verdi på rundt to milliarder kroner.

Konsernsjef i Veidekke, Arne Giske, sier det er lønnsomt for både de ansatte og selskapet.

– Aksjeprogrammet for de ansatte er limet i vår virksomhet. Det sikrer sammenfall mellom den enkeltes og konsernets interesser, sier han til E24.

Prosjektleder Bjørn Einar Smith i Veidekke legger til at ansatte som eier litt av selskapet de jobber i, er opptatt av flere prosjekter enn de som de selv jobber med.

- Det blir viktig at også andre i selskapet lykkes, sier Smith til E24.