Ansvarlig for forretningsområdet bygg og anlegg i KPMG, Svein Wiig.

Bedre tro og marginer i byggenæringen

En undersøkelse utført av KPMG viser større fremtidstro blant bygg- og anleggsledere enn næringslivsledere for øvrig. Samtidig kryper marginene oppover mot nivået fra før finanskrisen.

Revisjon- og rådgiverselskapet KPMG har sett på økonomien i de største bedriftene for 2016 og spurt 253 ledere i private og offentlige virksomheter om sine prioriteringer og forventninger for fremtiden. For første gang har KPMG også skilt ut bygg og anlegg fra helheten for å se hvordan denne særnæringen skiller seg fra resten.

– Dette er første gang vi har et så stort utvalg ledere innen bygg og anlegg at vi kan gjøre dette, men det tror jeg også vi skal fortsette med, sier Svein Wiig, ansvarlig for forretningsområdet bygg og anlegg i KPMG.

Wiig forteller at et av hovedfunnene i undersøkelsen er at næringslivets fremtidstro er på et tydelig høyere nivå i år enn da KPMG gjennomførte siste lederundersøkelse i 2015.

– Optimismen er tilbake, og det viser seg å være sant for selskaper i alle størrelser. Dette, og en gjennomsnittlig margin i bygg og anlegg på 4,5 prosent, er en indikasjon på at det går veldig bra i Norge. Og lederne i bygg og anlegg vurderer også fremtidsutsiktene som bedre enn lederne ellers i næringslivet, sier han.

Positive til fremtiden
Mens 65 prosent av lederne som KPMG har snakket med, vurderer de økonomiske fremtidsutsiktene for selskapet sitt som positive, er det 68 prosent av lederne i bygg og anlegg som sier det samme.

«Jeg ser positivt på fremtiden. Vi har en rekordstor ordrereserve og er godt etablert i markedet med store, faste kunder. Vårt arbeid med Lean har gitt oss effektive prosesser som gjør oss bedre stilt fremover», uttaler en av bygg- og anleggslederne som KPMG har snakket med i undersøkelsen.

Litt over 40 daglige ledere innen bygg og anlegg har deltatt.

Bortsett fra litt bedre tro på fremtiden, er det spesielt vurderingen av hva som er den største fremtidstrusselen som skiller bygg- og anleggsnæringen fra resten. Mens økt konkurranse topper listen over bekymringer for hele lederutvalget, svarer lederne innen bygg og anlegg i overveldende flertall at den største utfordringen er tilgang til kompetanse.

– I bygg og anlegg er største bekymring å få inn de riktige folkene. Her skiller bygg og anlegg seg tydelig fra de andre i utvalget. Bygg- og anleggslederne er heller ikke like bekymret for endrede rammevilkår og disrupsjon som de andre bedriftslederne er, sier Wiig.

Forbedringspotensial på krim
Et annet sted hvor bygg- og anleggsnæringen stikker seg frem i KPMGs undersøkelse, er når det kommer til kontrollen på korrupsjon, misligheter og etikk.

Mens bare ni prosent av alle bedriftsledere i det samlede utvalget mener kontrollen i bedriften bør forbedres med tanke på kriminalitet, svarer én av tre bedriftsledere i bygg og anlegg at de har en jobb å gjøre her. Kun tolv prosent oppfatter at de har en «meget god» kontroll.

– Dette er et stort avvik, men det er verd å nevne at dette er et område hvor man er problemet bevisst, og næringen har tatt gode grep allerede, påpeker Wiig.

Alt i alt mener han at resultatene i undersøkelsen stemmer godt overens med det generelle inntrykket av situasjonen i bygg og anlegg.

– Det går bra nå, og folk forventer også at det skal fortsette å gå bra. Man ser ikke noen mørke skyer her, sier han.