Byggenæringens samfunnsansvar

Som landets største verdiskaper spiller byggenæringen også en viktig rolle utover de konkrete oppgavene med å realisere viktige bygninger og infrastruktur - næringen har også et stort ansvar med å bygge opp samfunnet.

Byggenæringen omsetter årlig for rundt 500 milliarder kroner og sysselsetter cirka 230.000 personer - og er dermed en av landets aller største og ikke minst viktigste næringer. Det betyr at næringen og dens aktører har et stort ansvar med å gi noe tilbake til samfunnet de er en del av og dermed være med på å bygge opp både store og små samfunnsinstitusjoner - det som får samfunnet til å gå rundt og stadig utvikle seg.

Dette kan vise seg igjen i flere ulike funksjoner og situasjoner; at hver virksomhet og hver enkelt ansatt bidrar til å bygge opp en solid og bærekraftig næring, at man jobber for en sunn rekruttering, det kan innebære ulike former for støtte til lokale lag og organisasjoner (som er viktig som landets største distriktsnæring) og det kan rett og slett innebære at man gjør sitt ytterste til å gjøre en solid og skikkelig jobb i alle faser av et prosjekt.

Men ikke minst gjelder dette også at man driver sin virksomhet på en seriøs og skikkelig måte, og derigjennom sikrer sysselsettingen, betaler sine skatter og avgifter (som slett ikke er en selvfølge for alle i dag) - og at man rett og slett bidrar til verdiskapingen både næringen og landet fortjener.

De senere årene har det vært mye fokus på byggenæringens mindre positive sider. Det er liten tvil om at næringen vår er blant verstingene når det gjelder arbeidslivskriminalitet og svart arbeid. Det er mange bakenforliggende årsaker til dette - men næringens oppbygging og funksjon gjør det for lett å operere på feil side av loven og slippe unna med dette.

Næringen har sammen med samfunnets offentlige institusjoner tatt tak i problemet - og ulike tiltak er satt i verk som forhåpentligvis vil gi en effekt. Dermed kan man si at næringen har vært sitt samfunnsansvar bevisst ved å bygge opp nye og forbedrede kjøreregler - men man er ikke i mål med denne jobben - og ikke minst gjenstår det vanskeligste arbeidet; å se til at det store flertallet følger opp disse kjørereglene ute i den praktiske delen av næringen.

Dette er ikke gjort i en håndvending - det er en store endringer som må til fra mange ulike parter før vi vil kunne se store effekter av dette arbeidet. Når det gjelder svart arbeid er det ikke minst viktig at hver enkelt av oss virkelig tenker gjennom hva man bidrar til å gjennom å kjøpe denne typen tjenester.

Om næringen klarer å holde fokuset oppe rundt denne problemstillingen vil ting endre seg - og det er også nødvendig. For selv om det er viktig å huske på at langt de fleste i næringen opererer på riktig side av lover og regelverk, tåler hverken næringen eller samfunnet at den negative utviklingen fortsetter.