På vei inn i en travel høst

Mandag morgen våkner byggenæringen fra tre noe roligere uker og det vi igjen bli full fart på landets mange tusen byggeplasser. 

Selv om bygningsferien kanskje virket enda tyngre inn på aktiviteten på landets byggeplasser for noen år siden, er det liten tvil om at vi nå har lagt bak oss noen rolige uker. Mange byggekraner har fått tatt en pause, og mylderet med liv og røre både på de små og store byggeplassene har uteblitt. Nå er en velfortjent pust i bakken gjennomført for de fleste bygningsarbeiderne, og næringen er klar for en travel høst. 2017 vil bli et nytt rekordår for den norske byggenæringen – aldri har omsetningen eller aktiviteten vært større enn i år, og det betyr at man i løpet av de neste månedene vil produsere mer enn man noen gang har gjort rundt om i hele Norge.

Den høye aktiviteten medfører også at sommeren nok ikke har vært like rolig som vi kan ha opplevd tidligere. Med det klimaet vi har her i Norge, er det ikke alltid fordelaktig å bruke de beste værmånedene til å stanse arbeidet på byggeplassene fullstendig. Det er mange prosjekter som skal fullføres både i høst og til våren – og med stadig tøffere tidsfrister, blir mange byggeplasser ikke stengt som tidligere, men opplever tilnærmet full drift gjennom hele året. Det betyr selvsagt ikke at arbeiderne ikke får fri – men det kan være at ikke alle får fri samtidig – man har rett og slett ikke mulighet til å stanse byggeplassen.

Ikke minst har vi mange nye skoler og barnehager som skal tas i bruk i løpet av august – og her er det mange som bruker tiden helt inn til skolestart. Heldigvis er langt de fleste ferdige i god tid før elevene skal innta skolene slik at man kan sikre innflytting og noe prøvedrift – men det er alltid noe som skal ferdigstilles også på disse viktige byggene. Mange tusen seksåringer skal om et par uker ha sin første av mange skoledager her i Norge – og flere er også så heldige at dette skjer i en helt ny skole. Vi blir stadig flere her i landet, og vi har dermed hatt en storstilt skoleutbygging i flere av landets største byer de senere årene – noe som selvsagt også er helt nødvending. Det gjenstår fortsatt mye arbeid innen dette feltet, men det er liten tvil om at det også er ferdigstilt en lang rekke nye skoler de senere årene som holder en meget høy standard. Dette vil opplagt gi et bedre læremiljø enn man opplevde tidligere. Veldig mange av skolene som realisere i dag er fantastiske byggverk, og dette vil du kunne lese mer om i vår neste utgave, som omtaler flere skoleprosjekter.

Det at skolestart fortsatt er et par uker unna, gjør at aktiviteten i Norge fortsatt ikke vil være tilbake for full maskin helt ennå – men i byggenæringen vil vi mandag se at de aller fleste byggeplasser er oppe og går – byggekranene vil igjen jobbe for full maskin – og de mange håndverkerbilene vil igjen bli å se på veien våre. Det skal bli en meget spennende og aktiv høst i den norske byggenæringen.