Illustrasjonsfoto: Per Løchen / NTB scanpix

- Lyn ødelegger for milliarder

I løpet av de siste ti årene er det utbetalt i underkant av 2 milliarder kroner i erstatning etter lynnedslag her i landet, ifølge tall fra Finans Norge.

Sommeren er høysesong for lyn og torden. Juli og august er tradisjonelt de verste månedene. 

- Et overspenningsvern er en billig forsikring som kan beskytte verdier og viktige data, men flere hundretusen boliger er uten slikt vern, sier Bjørn Sørensen, fagsjef elsikkerhet i Nelfo.

Bjørn Sørensen

Meteorologisk institutt melder at i fjor ble det registrert 90 000 lyn over Norge.

Norge har et strømnett som er spesielt sårbart for lynnedslag. Problemene er størst i distriktene der kraftlinjene går i lange luftstrekk. Gjennomsnittsskaden per lynnedslag er på 15.000 kroner, samme prisen mange har betalt for sin flatskjerm.

- Med et godt overspenningsvern er dine verdier og data sikret mot å bli ødelagt av lynnedslag eller feil i høyspentnettet. Overspenning på strøm- eller telenettet kan ødelegge TV, dekoder, ruter, PC, hvitevarer, varmtvannsbereder, telefoner, alarmsystemer og andre apparater som er tilkoblet strøm. Et godt overspenningsvern forhindrer slike skader effektivt, sier Sørensen.

- Våre beregninger viser at flere hundre tusen boliger er uten overspenningsvern og jordfeilbrytere. Slikt utstyr er krav i nye boliger, mens de fleste boliger fra før 2010 mangler vern. Ifølge Sørensen er det viktig å satse på to typer overspenningsvern - et "grovvern" på strøminntaket og et ”finvern” som settes mellom stikkontakten og hvert enkelt apparat.

- Selv med riktig montert overspenningsvern kan små restspenninger forplante seg videre til følsomt elektrisk utstyr. Den elektriske utladningen ved et lynnedslag er så stor at man trenger begge deler for å sikre seg mot ødeleggelse. Derfor er det viktig å supplere med FG-godkjent finvern som monteres direkte på stikkontakten, sier han.

Lynet trenger faktisk ikke slå ned i boligen for at elektronikk kan bli ødelagt. Nedslaget kan være et godt stykke unna. Blir det overspenning i nettet, kan kretskort brenne opp og kortslutte apparatet. Reparasjon av en slik skade vil fort koste like mye som å kjøpe nytt apparat.

Med et riktig montert overspenningsvern i sikringsskapet slipper du å bekymre deg for brann og skader på bolig og utstyr.

Montering av overspenningsvern som gir totalbeskyttelse av hele el-anlegget koster cirka 4000 kroner. Pluggvern, som monteres i stikkontakten til TV eller PC, koster noen hundrelapper i en el-butikk.