Fortsatt produksjonsnedgang i industrien

Krisen i oljeindustrien innvirker fortsatt på norsk leverandørindustri. Også i andre kvartal er det nedgang i industriproduksjonen, men noe optimisme å spore.

Nedgangen kommer innenfor investeringsvarer (maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer samt maskinreparasjon og – installasjon) og konsumvarer, mens innsatsvarer viser en økning, spesielt innen produksjon av kjemiske råvarer og innenfor gummi-, plast,- og mineralsk industri.

Fallet var spesielt markant blant produsenter knyttet til olje- og gassektoren, viser konjunkturbarometeret for industri og bergverk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Selve konjunkturindikatoren for industrien var i 2. kvartal 2017 på 3,8 (sesongjusterte nettotall) og har gått opp fra 1,5 i forrige kvartal. Dette er første gang siden 2. kvartal 2014 at indikatoren er over det historiske gjennomsnittet på 3,0, noe som tyder på at produksjonsvolumet vil øke i kommende periode.

Det er derfor lys i enden av tunnelen. Utsiktene for 3 kvartal bedømmes totalt sett som positive av bedriftslederne, som forventer økt ordretilgang, men fortsatt videre fall i sysselsettingen.