Tilbud om studieplasser ved videregående skole er nå sendt ut, og ni av ti har fått innvilget førstevalget sitt. Her er Elvbakken videregående skole i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Flere velger helse- og oppvekstfag på videregående

75.800 har søkt om studieplass på videregående skole i år, og ni av ti har fått innvilget plass. Størst økning i antall søkere har helse- og oppvekstfag.

 Fakta om studieplasser ved videregående skole

* 75.800 personer har søkt om skoleplass på Vg1 i 2017.

* Ni av ti søkere har fått tilbud om skoleplass.

* 82 prosent av disse har fått innvilget førstevalget sitt.

* Helse- og oppvekstfag har størst økning i antall søkere, med 400 flere søkere i år enn i 2016.

* Av alle som har søkt om skoleplass, står 10.500 på venteliste. Av dem er det 5.000 ungdommer med rett til plass.

* Flest har fått innvilget sitt førsteønske på studiespesialiserende, der 90, 6 prosent er tilbudt plass.

* Elektrofag har måtte avvise flest søkere. Kun 68, 6 prosent av dem som hadde dette utdanningsprogrammet som førstevalg har fått innvilget dette.

400 flere har søkt om studieplass ved helse- og oppvekstfag sammenlignet med i fjor, opplyser Stine Grimsrud, pressekontakt i Utdanningsdirektoratet.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det i tillegg er en økning i den generelle andelen søkere til yrkesfag, som nå er oppe i 49 prosent. Dette er høyere enn fjorårets 48 prosent, men likevel lavere enn de fire årene før det.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er fornøyd med at flere har søkt seg til yrkesfag i år.

– Det er svært positivt at flere ungdommer ser de store mulighetene yrkesfagene gir. Nå må både det offentlige og det private næringsliv sørge for at enda flere får en læreplass, sier han.

Han opplyser også om at lærlingtilskuddet er økt med 21.000 kr per kontrakt for å sikre at de som starter på yrkesfag får en læreplass.

Til sammen 82 prosent har blitt tilbudt studieplass ved førstevalget sitt, men tallene her varierer mellom utdanningsprogrammene. Flest har fått innvilget førsteønsket sitt på studiespesialiserende, med 90,6 prosent, mens kun 68,6 prosent av dem som ønsket seg til elektrofag har fått innvilget ønsket sitt.

Av alle som har søkt skoleplass står 10.500 på venteliste, av dem 5.000 ungdommer med rett til plass.