Utvik etter uværet og flommen som raste mandag. Store ødeleggelser etter vannet som har herjet. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NTB scanpix

Utvik-flommen var en varslet katastrofe

Allerede for et år siden ble Norges vassdrags- og energiverk (NVE) varslet om flomfaren i Utvik.

I ekstremværet natt til mandag ble deler av den idylliske bygda ved Innvikfjorden i Stryn kommune tatt av vannmassene. Både hus, veier og bruer gikk med da to elver som renner gjennom byen, gikk over sine bredder.

Ifølge både Bergens Tidende og VG varslet professor Oddbjørn Bruland ved instituttet for bygg og miljøteknikk ved Universitetet i Trondheim (NTNU) allerede for ett år siden om flomfaren. Bruland eier en hytte i Utvik og kontaktet NVE både telefonisk og på epost.

Fungerende regionsjef i NVE region vest, Svein Arne Vågane, bekrefter overfor Fjordingen at de ble kontaktet av Bruland i fjor med advarsel om bruene i Utvik.

– Det ble da vurdert tiltak for bruene opp i bakkene. Dette ble sendt til Statens vegvesen og det var kommet så langt at det ble sendt byggmelding til kommunen, sier Vågane, og forteller at det har de fått bekreftet fra teknisk sjef i Stryn.

– Dette ble tatt på høyeste alvor, fortsetter Vågane. Han legger til at det er opp til eieren av veien å sørge for gjennomføring av tiltak.

Større enn på TV
Både Vågane, ordfører i Stryn Sven Flo og representanter for Statens vegvesen, NVE og fylkesmannen i Sogn og Fjordane møttes i Utvik tirsdag for å få overblikk over skadeomfanget.

Ifølge fylkesberedskapssjef Håvard Stensvand er skadene større enn det som vises på TV-bildene.

– De er veldig, veldig omfattende, sier han til NTB.

Fylkesmannen koordinerte beredskapen da flommen var på sitt verste. Nå er deres rolle først og fremst å gi kommunen råd om hvordan gjenoppbyggingsarbeidet bør håndteres.

– Det er tunge oppgaver som venter. Det er viktig å ha god oversikt over alle kostnadene, sier Stensvand, som oppfordrer kommunen til snarest å ta kontakt med Statens naturskadeordning.

Hvor store verdier som er gått tapt, er det foreløpig umulig å anslå, ifølge Flo.

– Skadene er enorme, fastslår han. Likevel tror han Utvik vil gjenoppstå i ny prakt.

Staten har tidligere gått inn med betydelig støtte til katastroferammede kommuner.

Berømmer
Statsminister Erna Solberg (H) berømmet på Facebook tirsdag innsatsen til både hjelpemannskaper, offentlig etater og frivillige i Utvik.

Ekstremværet førte til at rundt 200 hus ble uten strøm og vann. Fire husstander er fortsatt evakuert, men de fleste av bygdas om lag 250 innbyggere har valgt å bli værende.

Tirsdag kom deler av strømforsyningen på plass, mens det ble jobbet på spreng for å forsyne bygda med vann. I samarbeid med Røde Kors har kommunen satt inn båter som går i skytteltrafikk.

Nytt elveløp
Et nytt elveløp graves nå ut for Storelva i sentrum av Utvik. I tillegg jobbes det med å få på plass en midlertidig bro over Storelva, slik at bygda får gjenopprettet veiforbindelse. Brobyggingen kan ta dager.

– Førsteprioriteten vår nå er å definere elveløpet igjen. To maskiner jobber med det. Deretter må vi ta en fortløpende vurdering av opprydningsarbeidet, sier Svein Arne Vågane i NVE til NTB.

Trass i at elva har gått mye ned, og det er gode værprognoser framover, har flommen ført til vanskelig framkommelighet flere steder i fylket.

Foreløpig er både fylkesvei 60, som går sørover fra Utvik over Utvikfjellet, og fylkesvei 725 mellom Utvik og Moldreim vestover i fjorden stengt.

I tillegg til Utvik er Sandane og Breim i Gloppen kommune særlig rammet av flommen. Alle de tre bygdene ligger i Sogn og Fjordane.