Store nedbørsmengder fører til flom i Utvik i Sogn og Fjordane og flere andre steder i Sør-Norge. Foto: Tanja Selbervik Hage / NTB scanpix

Bosituasjonen uklar for rundt 20 personer i Utvik

Mellom 15 og 20 personer var fortsatt evakuert i Utvik mandag kveld og vet ennå ikke hvor de skal sove som følge av flommen i Sogn og Fjordane.

– Foreløpig er det fortsatt 15–20 personer i Utvik som vi ikke har fått avklart bosituasjon til for natten, sier Sven Flo, ordfører i Stryn kommune til NTB sent mandag kveld.

Tidligere var det meldt om 50 evakuerte beboere i bygda. Antallet var mandag kveld nedjustert.

– Mange har valgt å dra tilbake til sine hjem, etter å ha fått sjekket at boligene er trygge. Turister og besøkende er uttransportert fra området. Noen har funnet alternative løsninger, sier Flo.

Han legger til at beboerne uten bolig vil bli tilbudt å bo på et hotell i Stryn over natten.

Det var mandag kveld verken strøm eller vann i Utvik. Ifølge Flo vil det ta noen dager før vannet er på plass. I mellomtiden har innbyggerne har blitt tilbudt flaskevann. Tross situasjonen velger de som kan å bli værende i bygda.

– Flere melder at de vil håndtere dette bra, sier han.

NVE undersøkte mandag kveld området. Røde Kors gikk da rundt til alle husstander og informerte om siste nytt.

Fylkesvei 60 er stengt ved Utvik, to broer er vekk og Utvik er uten veiforbindelse. All transport fra Utvik går via sjøveien til Innvik.

– Det går vanligvis ikke transport via sjøveien, og kommunikasjonen er kun opprettet midlertidig ved å ta i bruk Røde Kors' båter, sier ordføreren.

Flo legger til at det også finnes en redningsskøyte kommunen vil ta i bruk dersom situasjonen skulle forverres.

– Innbyggerne tar dette med fatning. Det de har opplevd er traumatisk, de våknet til en krigssone. Mange opplever en stor sorg grunnet materielle tap, sier Flo.