Flere tonn propan må brennes etter tankbilvelt i Telemark

Tankbilen med sju tonn propan som veltet i Hjartdal i Telemark kan ikke tømmes. Brannvesenet har begynt en kontrollert brenning av fem til seks tonn gass.

Først var planen at propanen skulle overfylles fra den veltede tankbilen til en ny tankbil.

– Det går ikke, fordi tankbilen ligger slik at ventilen ikke er tilgjengelig. Brannvesenet har begynt å brenne gassen kontrollert, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt ved Sør-Øst politidistrikt til NTB.

Den kontrollerte brenningen av propanen vil mest sannsynlig vare fram til midnatt, opplyser operasjonslederen.

Veien ble stengt etter at tankbilen veltet på E134 noen kilometer vest for Sauland sentrum i Hjartdal kommune lørdag kveld. Den vil trolig holdes stengt fram til mandag formiddag fordi restene av propanen må nøytraliseres før berging av bilen og tanken kan begynne.

Sjåføren ble sendt til undersøkelse på legevakten på Notodden etter ulykken. En familie som bor i nærheten, ble evakuert. Ellers bor det svært få mennesker i nær ulykkesstedet. Lørdag kveld ble det meldt at det lakk fra utvendige rør bak på tankbilen. Det ble opprettet en sikkerhetssone på 300 meter rundt tankbilen, og brannvesenet rekvirerte en kjemikaliebil med utstyr for å tette lekkasjer.

Propanen fraktes i flytende form, og lekkasjer kan forekomme i væskeform om de er store nok. Mattilsynet er varslet fordi det er fare for at propanen kan lekke ut i elven Hjartdøla. Tilsynet vil orientere bønder som har dyr som beiter langs elva.