Det kan lønne seg å stenge hovedvannkranen før du reiser på sommerferie. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En av fire boligvannskader oppstår i sommerferien

En firedel av boligvannskadene oppstår i sommerferien. Husk å stenge hovedvannkranen før du reiser på ferie, råder forsikringsselskapene.

Norske forsikringsselskaper betalte ut nær 246 millioner kroner i erstatninger for vannskader i juni, juli og august i fjor, viser en gjennomgang som Tryg Forsikring har gjort.

– Vi tenker ofte at disse skadene skjer om vinteren i forbindelse med frost, men faktisk oppstår 25 prosent av vannskadene i månedene der de fleste av oss har sommerferie, sier Øyvind Setnes som jobber med forebygging av skader hos Tryg Forsikring.

Høysesong for vannskader

Slitasje er den vanligste årsaken til vannskadene som meldes inn. Det er ikke lett å vite hvilken tilstand innvendige rør er i, og det kan føre til omfattende skader dersom vannet har fått renne i et par uker.

– Sommeren er høysesong for vannskader, og en stengt stoppekran er den beste forebyggingen. Det er en enkel jobb som kan spare deg for mye bry, og burde være like naturlig som å låse døren, sier Setnes.

Enkelte boliger har i tillegg til hovedstoppekran inne og ute, også flere små stoppekraner tilknyttet oppvaskmaskin og vaskemaskin.

Slitte vannrør

Om lag 75 prosent av vannskadene i 2016 skyldtes i hovedsak skader på innvendige og utvendige vann- og avløpsledninger fra vanntilkoblet maskin og fra fuktskader på bad, viser en gjennomgang gjort av Gjensidige Forsikring tidligere i år.

Andelen vannskadeerstatninger som skyldtes nedbør, utgjorde en firedel av erstatningene.

Forsikringsselskapene betalte ut omtrent 1 milliard kroner i erstatninger etter regnværsskader i 2016.