Fremtidens byggeplasser

I løpet av de nærmeste årene vil vi kunne stå foran store endringer rundt hva vi kan definere som en helt vanlig byggeplass. Bruk av moduler og prefabrikasjon er fortsatt bare i barndomsårene her i Norge - men mye tyder på at tidene nå er i ferd med å endre seg.

Og fortsetter utviklingen slik den har sett ut de siste par årene – kan ting endre seg raskt. Fortsatt er plassbygde løsninger det klart mest brukte alternativet både innen bolig og næringsbygg – men stadig mer press på både tid og kostnader gjør at mange vil teste ut nye metoder å reise byggverkene på.

Jeg er selv nærmeste nabo til en større boligutbygging på Romerike. Det skal her bygges et stort antall rekkehus og leiligheter - og alt dette skal skje ved bruk av ferdigstilte moduler. Her har arbeiderne i flere uker jobbet iherdig med å klargjøre tomten og fullføre grunnarbeidene, og natt til onsdag startet arbeidene med selve byggene. De store modulene ble kjørt inn på svære semitrailere og heist på plass i hurtig tempo - en etter en – av en stor mobilkran og en rekke montører. I løpet av natten hadde deler av tomteområdet forvandlet seg boliger. Ikke alt kom på plass i løpet av en natt, men flere boliger sto ferdig reist da morgenlyset kom frem og vi kunne beskue området. Det vil selvsagt gjenstå noe tilpasningsarbeid, men dette er en helt annen måte å bygge på enn om man skulle reist boligene på tradisjonelt vis.

Både modulbygg og plassbygde løsninger har sine fordeler og ulemper, og det er ikke slik at modulbygg vil passe på alle typer prosjekter. Men vi vil helt sikkert se stadig flere eksempler på at bruk av moduler og andre prefabrikkerte løsninger vil vinne terreng.

Bruk av prefabrikasjon og modulbygg er selvsagt ikke noe nytt – dette har næringen arbeidet med gjennom flere tiår. Enkelte produkter har vunnet frem og har en sterk markedsposisjon. Det er også flere som har forsøkt seg innen markedet med ferdigmoduler til boligbygging, men få har lyktes godt i stor målestokk – og flere har også virkelig tapt store penger på disse satsingene. Utfordringen har blant annet vært å få frem konsepter folk ønsker, til riktig pris, og ikke minst sikret at man klarer å få til gode grensesnitt og virkelig fått løsningen til å fungere like godt ute i praksis som på tegnebordet.

Nå har flere klart å overvinne problemer man tidligere ikke klarte å løse – og markedet er mer modent for å kjøpe modulboliger – kvaliteten og finishen er bedre, tekniske hjelpemidler gjør det mulig å bygge med enda bedre presisjon, og ikke minst har man klart å arbeide frem bedre løsninger som vil fungere på byggeplass, under montering og ved ferdiggjøring.

Det betyr at vi vil se stadig flere ferdigløsninger - noe som også betyr at det vil bli behov for ny og en annen type kompetanse på byggeplassene enn hva som er mest vanlig nå. Modulkompetanse og erfaring med montering, og ikke bare av bygging, av bolig vil bli ettertraktet.

Det finnes aktører som bygger boligmoduler i Norge i dag, men mye blir også produsert i utlandet. Dermed er det nå viktig for de norske aktørene å henge med i utviklingen. Tidene kan endre seg raskt, og det er selvsagt fullt mulig for norske selskaper å bygge opp modulvirksomhet i Norge, selv om vi er et høykostland. Vi har de økonomiske musklene som skal til, den tekniske kunnskapen, digitaliseringskunnskap og et marked som etterspør gode og rimelige boliger som kan etableres raskt – ikke minst om vi tenker på klimaet vi har her i nord. Vi håper derfor flere våger å satse på å utvikle moderne boligfabrikker som bruker fremtidens teknologi til å bygge fremtidens boliger – og som klarer å involvere en større del av den lokale verdikjeden slik at vi får produkter vi kjenner og liker – og som ikke bare møter minstekravene. Plassbygde løsninger vil alltid ha en sterk posisjon, men nye ferdigløsninger vil definitivt også ta sin del av markedet. De som ønsker å vinne frem i denne konkurransen, må starte arbeidet nå om de skal klare å være med på å prege utviklingen som skjer.