Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

Folk venter med solceller

Færre enn sju prosent sier det er sannsynlig at de vil ta i bruk solcellepaneler på boligen sin i løpet av de neste fem årene, viser en Statnett-undersøkelse.

Det kommer frem i en pressemelding fra den statlige strømnettutbyggeren.

– Folk ser kanskje ikke behovet for å produsere egen strøm. I tillegg kan nok enkelte synes at det er litt for dyrt og komplisert, sier spesialrådgiver Jan Bråten i Statnett.

Rundt 700 norske husstander har solcellepanel. Selv om det er relativt få husstander, ble mengden solenergi fra norske hjem i fjor firedoblet fra året før.

– I starten er det entusiastene som kaster seg på. Satt på spissen er de typiske solcelleentusiastene middelaldrende menn med teknisk interesse og god økonomi, sier Bråten.

I Norge produserer solcellepaneler desidert mest i sommerhalvåret når strømmen er billigst, og mye mindre om vinteren når strømprisene er høyere.

Et solcelleanlegg koster mellom 50.000 og 150.000 kroner på et vanlig hus. Selv om det finnes flere støtteordninger, blant annet gjennom Enova og kommunene, er det neppe lønnsomt å investere i slike anlegg med dagens strømpriser.

Likevel tror ekspertene at interessen for egen solenergiproduksjon kommer til å ta av, før eller senere.

– Privat solenergiproduksjon vil bli enklere og billigere i årene som kommer. Prisen på solcellepaneler kommer sannsynligvis til å gå nedover, sier forskningsleder Hege Westskog i Cicero, Senter for klimaforskning.