Harald V. Nikolaisen. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien/Statsbygg

Bærekraftig beliggenhet

Statlige bygg bør ligge der folk er, eller nært kollektivknutepunkter - ikke ute langs bilveiene.

Harald Vaagaasar Nikolaisen

Administrerende direktør i Statsbygg

Lokalisering av bygg har alltid skapt debatt. Beliggenheten til nye statlige bygg har stor betydning for lokalsamfunnet, medarbeidere og besøkende. Derfor må statlige bygg plasseres på steder som gir minst mulig kjøring og der det er gode kollektivløsninger.

Statsbygg planlegger og ferdigstiller til enhver tid om lag 120 bygg, alt fra universiteter og høgskoler til fengsel og nytt nasjonalmuseum. Hvor slike bygg plasseres er viktigere enn noen gang. Vi kan halvere klimautslippene hvis det er mulig å ta seg fram til virksomheten uten privatbil.

Høgskolen i Bergen er et godt eksempel på akkurat dette. Studiestedet med 7.000 studenter ligger i sentrum, med kort vei til bybane og buss. Høgskolen har 900 sykkelparkeringer og kun få plasser for biler. Næringslivet har også etablert seg i området, og boligmarkedet er i vekst.

Statsbygg har igangsatt arbeid som ser nærmere på hvor staten har lokalisert sine virksomheter, hva som har ligget til grunn for beslutningene og konsekvensene av lokaliseringen. Rapporten kommer til høsten. Vi ser frem til å diskutere funnene og ikke minst, komme med forslag til forbedringer.

Offentlige bygg skal vare i mange tiår. Varige blir også effektene for klimaet, avhengig av de valgene som gjøres. Lokalisering som gir tilgjengelighet for alle, gir mindre klimagassutslipp. Vårt mål er at Statsbyggs kunder aktivt bidrar til dette.