Over 50 millioner i krav etter Nordisk Håndverk-konkurs

Kravene i boet til Nordisk Håndverk AS har passert 50 millioner kroner, men kan bli enda høyere.

Det skriver Romerikes Blad i en artikkel på sine nettsider.

Konkursen til Jessheim-baserte Nordisk Håndverk ligger an til å bli en av de største noen sinne på Øvre Romerike, skriver avisen.

Fredag formiddag ble det avholdt skiftesamling i Øvre Romerike tingrett, der bostyrer Odd Hanisch, opplyste at det hittil foreligger over 100 krav og søknader på nærmere 51 millioner kroner.

Mellom tre og fire millioner kroner gjelder søknader fra ansatte om dekning av lønn og feriepenger.

– Nordea Bank har alene meldt pantekrav i boet på 31,7 millioner kroner, opplyser advokaten.

Startet nytt selskap

Grunnlaget for konkursen er, ifølge artikkelen på rb.no, en begjæring fra Skatt Øst for skyldig merverdiavgift på 8,4 millioner kroner. Dette kravet har andreprioritet, heter det i artikkelen.

Ifølge notene til årsregnskapet for 2016 har konkursselskapet konsernfordringer på 19,7 millioner kroner.

Da selskapet ble slått konkurs, var det ingen virksomhet igjen. Et nytt selskap, NH Bemanning AS, ble etablert like forut før konkursåpningen.

Kjøpesummen er avtalt til 254.740 kroner.

Mulig overdragelse

Bostyrer Odd Hanisch bekrefter overfor Romerikes Blad at det kan være snakk om overtredelse av skattebetalingsloven i forbindelse med konkursen og etableringen av det nye selskapet. Han mener det kan se ut som en ren virksomhetsoverdragelse.

– Virksomheten i NH Bemanning er den samme som tidligere, nemlig utleie av håndverkere. Oppdragsgiverne er stort sett de samme. NH bemanning har kjøpt eiendelene og rettighetene til konkursselskapet. Det kan derfor se slik ut, sier han.

En virksomhetsovedragelse har betydning med tanke på NAV Lønnsgaranti, som kan fremme regresskrav, heter det i artikkelen.

Nordisk Håndverk økte sin omsetning fra 81 millioner kroner i 2015 til 91 millioner kroner i 2016. Etter et ubetydelig underskudd i 2015, økte det til 5,5 millioner kroner i minus i fjor.

Ifølge styreleder Jan Erik Knudsgaard Skou skyldtes konkursen at selskapet ikke har fått oppgjør etter utført arbeid på flere entrepriseprosjekter.

NH Entreprenør, som ble startet i 2012, var konkursselskapets største oppdragsgiver.

Ved konkursåpning hadde selskapet 68 håndverkere fra flere forskjellige nasjoner. 50 av disse er tilbudt jobb i det nye selskapet.