Urnes stavkirke er den eneste stavkirken i Norge på Unescos verdensarvliste.

Flaggermusurin truer Norges eldste stavkirke

Urnes stavkirke, den eneste stavkirken på Unescos verdensarvliste, har overlevd mye siden den ble bygd i 1131. Nå står den overfor en ny og nokså spesiell trussel.

Urin fra flaggermus skader treverket i fredede Urnes stavkirke, som regnes som Norges eldste bevarte stavkirke.

Seniorrådgiver Kjersti Marie Ellewsen hos Riksantikvaren sier til Bergens Tidende at urin fra flaggermus inneholder salt som fører til kjemisk nedbryting av det gamle treverket.

– Det er ganske vanlig med flaggermus i norske kirker, men i Urnes er det litt spesielt. De har slått seg ned slik at urinen lander rett på det originale treverket fra 1100-talet, sier hun til avisen.

Kirken kan sige sammen

Når det er tørt nok, krystalliserer saltet seg og gir skader.

– Det går sakte, men i verste fall kan stavene som holder de forskjellige delene av kirken sammen, miste festet. Da kan kirken sige sammen og bli skeiv, sier Ellewsen.

Det er trolig arten Brunlangøyre som har funnet veien inn i kirken, ifølge Bergens Tidende. Det er ikke uvanlig å finne dem i taket over kirkegjengere.

Til NRK Sogn og Fjordane sier seniorforskeren at urinen blant annet truer en av midtromsstavene i kirken, som er datert til 1058.

– I verste fall må vi skifte ut både denne midtromsstaven og en sville som bærer en del av taket. Det vil vi helst ikke, for alle stavene i kirken er av opphavlig treverk. Om vi må skifte de, reduserer vi kirkens verdi, sier Ellewsen til NRK.

Fredet flaggermus

Hun forteller at de nå jobber for å finne tiltak som fungerer både for kirken og flaggermusene. De kan nemlig ikke bare fjerne flaggermusene.

Arten er fredet, og skal ikke forstyrres.

– Vi håper å unngå at flaggermusene fortsetter å bo i denne staven. Men her har vi et fredet kulturminne mot en fredet art, så vi må gå veldig forsiktig fram og finne alternative bosteder for flaggermusene, sier Ellewsen.