Skanska i rute på Klosterøya

Ytterst på Papirkaia i Skien er Telemarks største videregående skole i ferd med å reise seg, og om et drøyt år skal det nye signalbygget stå ferdig.

Prosjektleder Nikolaj Cacic i Skanska

Det er de to videregående skolene Brekkeby og Skien som skal samles på kaia som tidligere huset Unions papirmaskiner. Det har i det hele tatt skjedd mye på Klosterøya siden Norsk Skog la ned virksomheten.

– Da vi ble med i konkurransen om å bygge nye Skien videregående, hadde vi en målsetning om at dette skulle bli et signalbygg for Grenland, sier prosjektleder Nikolaj Cacic i Skanska til Byggeindustrien, og det mener han at det allerede har blitt.

– Vi ser at etter at Telemark fylkeskommune kom i gang med å utvikle denne tomta, så har det gitt en dominoeffekt for hele byen, legger han til.

I etterkant av at arbeidet med den nye skolen kom i gang, har nemlig flere prosjekter havnet i støpeskjeen; Skien brygge på andre siden av Skienselva og prosjektene eiendomsutvikleren Steinar Moe er i gang med og har planlagt lenger nord på øya, er eksempler på det.

Prosjektet er for øvrig den største investeringen Telemark fylkeskommune noensinne har gjort, med en målsum på 460 millioner kroner.

17.000 kvadratmeter

Men det store skoleprosjektet markerer begynnelsen på slutten at transformasjonen av den gamle papirfabrikken.

Med fire fløyer får den et fotavtrykk på cirka 5.500 kvadratmeter og et bruttoareal på 17.000 kvadrat. Tre av byggene får fire etasjer pluss teknisk anlegg på taket, mens det siste får tre etasjer – også det med et teknisk anlegg på taket.

Skolen bygges med plass til 1.050 elever og over 160 ansatte. Skien videregående skole vil huse linjer for realfag, service og samferdsel, og musikk, dans og drama. Dermed er det et vidt spekter av rom som må til i den nye skolen.

– Vi skal ha alle funksjoner i bygget, inkludert en flerbrukshall, sier Cacic.

Skanska har blant annet med seg Multifag som teknisk entreprenør og LINK som arkitekt i prosjektet.

Snart tørt bygg

Kontrakten ble underskrevet for elleve måneder siden, og etter en samspillsfase kom byggearbeidene i gang i starten av november i fjor.

– Vi er i ferd med å avslutte råbygget, og i gang med å bygge tørt bygg. Nå monterer vi ytterveggelementer som kommer på båt fra Vestlandet, og driver med taktekking. I tillegg er vi så smått i gang med innredning, forklarer Cacic.

– Bygget skal overleveres 1. august 2018, så det må skje mye. Nå er vi inne i en ganske hektisk periode, hvor mange av de store tunge aktørene er inne. Da er logistikk alfa og omega. Vi har begrenset lagringsplass, og det er naboer på alle sider. Men så langt er vi i rute, legger han til.