Tromsø Havn venter stor gevinst for «ulovlig» bygg

Kystverket mener at Tromsø Havn bruker havnemidlene ulovlig når det bygger et svært næringsbygg rett ved Prostneset.

Det skriver økonominettstedet Nord24 i en artikkel mandag.

Tromsø Havn har, ifølge artikkelen, nå søkt Samferdselsdepartementet om tillatelse til å bruke havnemidlene på næringsbygget. Det er allerede under oppføring, og allerede har det fått leietakere, blant andre konsulentfirmaet Asplan Viak.

Samferdselsdepartementet ber nå Kystverket vurdere om nye opplysninger fra Tromsø Havn endrer Kystverkets innstilling til vedtak i saken, skriver Nord24.

Tromsø Havn har nye opplysninger om estimert salgsverdi, samt planlagt salg av tomten, heter det i artikkelen.

I et ferskt brev til departementet skriver Tromsø Havn at de kan få en betydelig høyere gevinst enn tidligere stipulert om man får tillatelse til å gjennomføre et salg på en bestemt måte.

Høyere salgsverdi

Av søknaden 4.oktober 2016 kommer det frem at Tromsø Havn planlegger å selge tomten til selskapet Prostneset Utvikling (der Tromsø Havn eier halvparten) for seks millioner kroner. En ny takst på tomten fra NAI First Partners (nå Tiger) viser at markedsverdien er langt høyere – 14,2 millioner kroner, skriver Nord24.

Tromsø Havn har nylig solgt en annen bygning, og erfaringene derfra tilsier at det er lurt å avvente salg av tomt til Amundsengården/Prostneset Utvikling AS legges ut for salg. Da kan man velge mellom å selge tomten med bygget eller å bortfeste tomten, dersom det er mer lønnsomt.

Tidligere har Tromsø Havn estimert salgsverdi på 97 millioner kroner (uten tomt). Det vil i så fall gi en gevinst på 12-15 millioner kroner (delt på to, ettersom Tromsø Havn eier halvparten av aksjene). Med tomt (som Tromsø Havn eier alene) vil gevinsten kunne bli inntil 21,75 millioner kroner, heter det i artikkelen.

«Opprinnelig antatt salgsverdi på kr 97 millioner var imidlertid et veldig forsiktig estimat. Nye beregninger tilsier derimot at salgsverdien er langt høyere», skriver Tromsø Havns dvokat Ane Karine Lillevoll i brevet til Samferdselsdepartementet.

Penger i kassen

Foreløpig er det gjort avtale om utleie av 67 prosent av næringsarealet.

«Ved å få tillatelse fra departementet til å bruke havnemidler i selskapet Prostneset Utvikling as, vil Tromsø Havn sikres en gunstig posisjon som kan påvirke den endelige avkastningen som skal tilbakeføres til havnekassen. Hvilken kvadratmeterpris som avtales på det gjenstående utleiearealet har betydning for verdien for Amundsen-gården ved et salg. Det er kun gjennom eierskap i selskapet Prostnest Utvikling as at Tromsø Havn kan påvirke leieavtalens varighet, samt leieprisen. Videre vil en kjøper av Amundsengården/Prostneset Utvikling as kunne kjøpe både bygget/selskapet samtidig, forutsatt at Tromsø Havn anser en slik løsning for å gi best avkastning. En mulighet til å kjøpe tomten i tillegg til bygget/selskapetvil kunne øke interessen og derav øke totalverdien og salgssummen. Prostneset Utvikling as har ingen andre aktiviteter enn Amundsengården. Dersom den fremtidige kjøperen kun vil kjøpe bygget, og ikke selskapet, vil Prostnest Utvikling as bli avviklet. Det ovennevnte viser at eierskap i Prostneset Utvikling as vil ha betydning for hvor stort overskuddet blir, herunder betydning for størrelsen av overskuddet som skal tilbakeføres til havnekassen ved salg av selskapet», heter det i brevet fra Tromsø Havn.