Ny patent-topp første halvår

Første halvår 2017 ga ny topp i Norge for søknader om å beskytte innovasjoner gjennom patent med 1085 søknader mot 1073 for 2016.

Thor B. Mosaker

I henhold til IP-konsulentfirmaet Zacco er utviklingen i samsvar med en internasjonal trend.

Det er fersk statistikk fra Patentstyret som viser at 2017 ligger an til å bli et nytt toppår for patentsøknader. Interessen for å søke patentbeskyttelse nådde ny topp i 2016 med 2099 søknader totalt, opp 12 prosent fra det forrige toppåret i 2010.

Virksomheter i Kina, USA, Japan og Sør-Korea er globalt de mest ivrige patentsøkerne. Patent innebærer enerett til kommersiell utnyttelse av en oppfinnelse i minst 20 år. Samfunnet gir eneretten for å motivere og belønne virksomheter som driver innovasjon. Eieren av patentet kan både sikre seg tilgang til et marked og hindre konkurrerende virksomheter i å utnytte oppfinnelsen man har patent på.

– Økningen illustrerer at både flere norske og utenlandske aktører sikrer seg eneretter via Norge. Det gjør at norske bedrifter bør ha en strategi for å forholde seg til dette minefeltet som andres patenter begynner å utgjøre i det norske markedet, sier Thor B. Mosaker i Zacco i en pressemelding.