Slike tunnelsegmenter brukes for å installere en vanntett lining rett bak skjoldet til tunnelboremaskinen. Arkivfoto

Segmentkjøretøy kjørte i fjellveggen - måtte stoppe TBM`er på Follobanen

Natt til lørdag 17. juni måtte et kjøretøy som frakter tunnelsegmenter til TBM-maskinene på Follobanen kjøre i fjellveggen etter å ha mistet bremsekraften. Sjåføren brakk to ribben, og TBM´ene måtte stoppes for en periode.

Bane NOR bekrefter overfor Byggeindustrien at et kjøretøy mistet bremsekraften og sjåføren kjørte inn i tunnelveggen på Åsland for å bremse farten.

– Sjåføren brakk to ribben, men er ellers uskadd, skriver kommunikasjonssjef Kathrine Kjelland i Follobaneprosjektet i en e-post til Byggeindustrien.

Kjøretøyet var et av fem tilsvarende i Follobanens TBM-prosjekt.

– Alle ble tatt ut av drift for kontroll. Fire av disse ble «frigitt» kort tid etter og er nå i drift. Det femte kjøretøyet, det vil si det som mistet bremsene, blir undersøkt videre og blir trolig ikke tatt inn igjen i drift, opplyser Kjelland.

Det at alle kjøretøy som frakter segmenter til de fire TBM-maskinene ble tatt ut av drift medførte at TBM-maskinene måtte stoppe drivingen.

– TBM´ene ble stanset bare for en helt kort periode siden kjøretøyene frakter segmenter som danner den vanntette liningen inne i de to tunnelløpene. Montering av segmentene i vanntette ringer er en del av syklusen i TBM-arbeidsprosessen, skriver Kjelland.