Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Rekordlavt antall omkomne i brann

16 personer har omkommet i brann i Norge hittil i år. Antall omkomne er rekordlavt sammenlignet med tidligere år, opplyser Norsk brannvernforening. 

Antall omkomne i brann har vært nedadgående de siste årene. For bare fire år siden var det registrert 38 omkomne i brann i samme halvårsperiode, ifølge foreningen.

– De rekordlave tallene skyldes nok at vi har fått et godt regelverk siden 1990-tallet. Samtidig har vi fått et sterkere, flinkere brannvern som har jobbet forebyggende lokalt, sier kommunikasjonssjef i Norsk brannvernforening Håvard Kleppe til NTB.

– Ethvert dødsfall som følge av brann er ett for mye. Likevel er det grunn til å glede seg over at antall omkomne i brann har gått merkbart ned de senere årene, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Statistikken viser at alle som har omkommet i branner i år tilhører risikoutsatte grupper. Søtorp understreker at det må gjøres mer for sikre hjemmeboende eldre og andre med nedsatt funksjonsevne, eller personer som sliter med psykiske problemer eller andre rusmidler.

– Risikovurderinger og tilrettelegging på individuelt nivå er en vei å gå, sier Søtorp, og legger til at han tror det er mulig å fjerne brann helt som en sannsynlig livstruende hendelse.