På COWIs byfrokost festet de 130 deltakerne COWIs enkle VR-briller direkte på mobilen, og befant seg plutselig på utbyggingsområdet Roligheten i Sarpsborg.

- Det som var Science fiction før er helt vanlig nå

3D-modellerende treåringer, live medvirkning i Virtual Reality og feilaktig fremstilling av en grønn byggebransje. Det var noen av temaene som ble løftet frem da COWI arrangerte byfrokost om smarte byer i Fredrikstad.

– Det som var Science fiction før er helt vanlig nå. Og det vi kalte roboter på 80-tallet klipper nå gresset i hagen vår mens vi lager middag med ferske råvarer levert på døra fra nettbutikken. Alle disse teknologiske trendene påvirker i stor grad også byene våre, sa Kathrine Strøm, utviklingssjef for byutvikling i COWI under innledningen til byfrokosten.

Byfrokosten, som hadde temaet "Smarte byløsninger for fremtidens Fredrikstad" lokket 130 deltakere til COWIs byfrokost i Fredrikstad. Det er den tredje byfrokosten COWI arrangerer om smarte og bærekraftige byer.

Strøm skisserte også et generasjonsskifte som vil påvirke arbeidstakerne i rådgivningsbransjens fremtid.

– Vi vil se et tydelig generasjonsskifte fra min generasjon og til fremtidens planleggere og ingeniører. Da jeg gikk på Ås, hadde de flinkeste studentene kanskje investert i tegnebrett til hybelen. I dag spiller barn Minecraft på mobilen fra 3-4-årsalderen, som i praksis er 3D-modellering. De har helt andre forutsetninger når de inntar bransjen, sa Strøm. 

Janne Walker Ørka, leder for Bærekraftig utvikling i COWI, sier at Fredrikstad er et godt eksempel på en by som omgående bør gripe om smartere tenking i byutviklingen. Og som i tillegg har kanskje spesielt gode forutsetninger for å lykkes med en smartbystrategi.

– Digitalisering skaper nye og spennende muligheter for eiendomsutviklere, byutviklere og utbyggere, og den teknologiske utviklingen gir fantastiske muligheter. Parallelt pågår en rekke store utviklingsprosjekter i Fredrikstad.

Hun påpeker at mulighetsrommet ligger i kombinasjonen av den digitale utviklingen og de ferske byutviklingsprosjektene, og sier at det er dette vinduet kommuner og beslutningstakere bør gripe.