Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

De 100 største omsatte for 160 milliarder kroner i 2016 - her er listen

Samlet omsetning for de 100 største BA-bedriftene endte på 160 milliarder kroner i 2016, seks prosent høyere enn i 2015. 

Veksten i norsk økonomi nærmet seg 0 i 2. halvår 2016, men det merket BA-bedriftene lite til. 

Bygge- og anleggsaktiviteten bare økte gjennom året, og samlet omsetning for de 100 største BA-bedriftene var seks prosent høyere i 2016 enn i 2015 - riktignok hjulpet av solid vekst i utenlandsomsetningen. Noe av de seks prosentene var prisvekst, men det meste var volumvekst. Veksten gikk ikke ut over de økonomiske resultatene, som var på gode 4,9 prosent av omsetningen for de bedriftene som leverte resultat. Samlet omsetning var på 160 milliarder kroner.

Du kan lese mye mer om De 100 største i bygg og anlegg i Byggeindustrien nummer 11. Her finner du også dyptgående analyser rundt ulike deler av oversikten.

Se hele oversikten her 

Oversikten er utarbeidet av Prognosesenteret på vegne av Byggeindustrien.

Byggeindustriens årlige oversikt over nøkkeltallene til store bygge- og anleggsbedrifter skal omfatte de 100 største bedriftene i bransjen. Oversikten gjelder bygg- og anleggsentreprenører samt byggmestere og ferdighusfabrikanter. Bedrifter som driver med innredning og installasjonsarbeider (malere, glassmestere, elektrikere etc.), byggevareproduksjon, arkitektfir­maer og rådgivende ingeniørfirmaer, er ikke med i oversikten. For flere av selskapene er omsetning utenlands bakt inn i totalomsetningen.

Se hele listen her

Der finner du også oversikten over De 100 største i bygg og anlegg siden 1993.

*) Tallene inkluderer også virksomheter som ikke så lett kan skilles fra bygge- og anleggsproduksjonen. F.eks. er noen bedrifter involverte i eiendomsvirksomhet og noen i industrivirksomhet.

**) Omsetning og sysselsetting til Implenia er anslått av Prognosesenteret.

1) NCC Roads, NCC Utvikling, NCC Bolig og NCC Property Development og NCC Construction er inkludert. Reslutattallene er EBIT.

2) Konserntall, inkludert Isachsen Gruppen, som hadde 1,4 mrd. i omsetning i 2015.

Betonmast og Hærhe, inkludert Isachsen, fusjonerte tidlig i 2017.

3) JM: Omsetningen inkluderer både boligutvikling, egenproduksjon og eksterne entrepriser. Boligutviklingsomsetning innkluderer mva. Det er ikke mulig må skille ut omsetningen som gjelder ren bygge- og anleggsvirksomhet eks. mva

4) Tall for Ø M Fjeld AS, inkluderer datterselskapene Wito AS, Evensen & Evensen og Asker Entreprenør.

5) Omfatter tidligere KleppHus, Jærbygg og Øster Hus. Omsetningen i 2016 er sammenliknet med omsetningen til Jærbygg i 2015.

6) Omsetningen inkluderer KF entreprenør, som ble kjøpt i 2016

7) Tallene oppgitt for AS Betongbygg gjelder bygge- og anleggsvirksomhet i AS Betongbygg og Betongbygg Eiendom AS.