Illustrasjonsfoto: Oda Sverdrup Strand

275 millioner til sikringstiltak mot flom og skred

NVE har i 2016 sluttført 87 sikringstiltak. En rekke av tiltakene er større tiltak som sikrer mot kvikkleireskred og andre typer skred som utføres over flere år.

Krise- og hastetiltakene knytter seg til store flomhendelser i blant annet Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder, Vestfold og Buskerud.

Den samlede kostnaden til alle tiltakene er på 275 millioner kroner. I beløpet inngår distriktsandelen som dekkes av kommune eller grunneier, normalt 20 % av kostnaden. Om lag 36 millioner er gitt til kommunene som tilskudd med samme formål. NVEs årsrapport om sikrings- og miljøtiltak i 2016 omtaler 41 av de 87 tiltakene som er utført.

Årsrapport for utførte tiltak 2016
NVE har en sentral rolle i arbeidet med å forebygge tap og skader som følge av flom, erosjon og skred, og gir bistand og tilskudd til planlegging og gjennomføring av sikringstiltak. NVE gir også bistand og tilskudd til miljøforbedringer der vassdragsmiljøet er forringet som følge av tidligere inngrep.

I årsrapporten for utførte sikrings- og miljøtiltak i 2016 kan du lese mer om de tiltakene som ble utført i 2016 og noen større tiltak som utføres over flere år

Les Årsrapport for utførte sikrings- og miljøtiltak 2016 her

Ekstrabeveilgninger fra Stortinget
Stortinget gav i 2016 ekstrabevilgninger på 80 millioner kroner til gjennomføring av hastetiltak som følge av flommen på Vestlandet i 2014, 35 millioner kroner til sysselsettingstiltak og 21 millioner kroner til hastetiltak etter ekstremværet «Synne» i 2015.

NVE har i 2016 fortsatt arbeidet med hastetiltak etter Vestlandsflommen i 2014. Anlegg i Lærdal og Flåm er gjennomført, og arbeidet med elva Opo i Odda fortsetter i 2017. Andre større flomsikringstiltak er Steinmoen i Alvdal kommune og flere parseller i Nedre Eiker kommune. Det er gjennomført sikringstiltak mot skred i blant annet Kåfjord kommune og Hammerfest kommune, samt sikring mot kvikkleireskred i kommunene Stjørdal, Melhus og Grong.