Backe Oppland var ikke enig i innstillingen av entreprenør i utbyggingen av Jørstadmoen skole i Lillehammer. Foto: Frank May / NTB scanpix

Backe Oppland klaget på skoletildeling

Backe Oppland har i et brev til Lillehammer kommune klaget på anbudskonkurransen for utbyggingen av Jørstadmoen skole. Backe Oppland mener at tilbudet til den innstilte entreprenøren Tronrud Mjøsbygg burde vært forkastet. Kommunen opprettholder innstillingen og saken er nå lagt død.

Backe Oppland ved administrerende direktør Helge J. Nakken, skriver i et brev sendt til Lillehammer kommune at det derimot er Backe Oppland som burde vært innstilt som vinner av konkurransen.

Ikke prisbart forbehold

«Vi mener tildelingen er feil – at Tronrud AS skulle vært kastet grunnet ikke prisbart forbehold i sitt tilbud. Jfr. Forskrift om offentlige anskaffelser § 11-11 f. Selskapet skriver i sitt tilbudsbrev at: «Det forutsettes gravbare og bæredyktige masser i grunn». Dette forbeholdet kan i prinsipp ikke prises – og entreprenøren skulle slik sett ha innarbeidet dette i sin risikopost», skriver Backe Oppland i sitt klagebrev.

Entreprenøren presiserer at bakgrunnen for regelen er åpenbar; «Det blir ulik vurdering av tilbudene når en part trekker risikoen ut».

Reagerer på forskjellig bruk av finér innvendig

Backe Oppland reagerer også på at tildelingen i tillegg er basert på en forskjell på bruk av finér innvendig.

«Dette er også i strid med konkurransegrunnlaget, og entreprenøren har fått tildelt poeng/vi har blitt trukket poeng på et forhold hvor de har gitt et alternativt tilbud», skriver Backe Oppland.

Entreprenøren mener at de i sitt tilbud har vi tatt med finér i alle vegger slik det er beskrevet, og har tatt med overflatebehandling slik det er beskrevet med finer og gips.

«Tronrud tillegges poeng fordi de har benyttet finer i alle rom – underforstått som ytterste lag. På kapittelet som sådan har de fått 10 poeng, vi har fått 7 – og dette avgjør tildelingen. Alternative tilbud kan i hht konkurransegrunnlagets 1.4.3.7 ikke gis, og dette medfører at Tronrud enten skal forkastes i hht forskriftens §11-11 c (jf § 11-4) – subsidiært kan man ikke tildele ekstra poeng for dette forholdet», påpeker Backe Oppland.

Opprettholder innstillingen

Lillehammer kommune avviser i et svarbrev Backe Opplands klage og opprettholder innstillingen.

«Vi mener forbeholdet dere viser til, kun er en presisering av opplysningene som er gitt i tilleggsopplysninger 1. Dere henviser for øvrig til den gamle forskriften. I gjeldene forskrift er det §24-8 som omhandler avvisning på grunn av forhold ved tilbudet. Vi mener at Tronrud Mjøsbygg sitt tilbud ikke er å anse som alternativt tilbud. Pkt 29.7 som dere viser til omhandler vegger som skal males/pusses. Vi mener tilbudet fra Tronrud Mjøsbygg er ihht konkurransegrunnlaget», skriver prosjektleder Sven Erik Stutlien i Lillehammer kommune.

Går ikke videre med klagen

Helge J. Nakken opplyser til Byggeindustrien at Backe Oppland har gitt beskjed til Lillehammer kommune at de ikke går videre med klagen.

– Vi er uenige med Lillehammer kommune, men vi kaster ikke bort tid og ressurser på å kjøre en videre klagesak. Vi mener likevel at kommunen har gjort noen feilvurderinger og burde gjennomført en ny vurdering, sier han.

Nakken mener når det gjelder bruk av finér at kommunen har tillagt vekt på noe som ikke kan tillegges vekt.

– Når det gjelder score er det en merkelig bruk av skalaen, sier han.