Kirkegata 2

«Byens vakreste, fredeligste og mest komplette bolig». Slik beskrives Kristiansand sentrums nyeste leilighets-
bygg i prospektet. Helt sikkert er det i alle fall at det ikke er spart på mye når det gjelder kvaliteter i Kirkegata 2.

Fakta

Sted: Kristiansand

Prosjekttype: Totalentreprise med samspillskontrakt

Bruttoareal: 2.100 kvm

Byggherre: Kvartal 57 AS

Hoved-/totalentreprenør: BRG Entreprenør

Prosjekteringsledelse: EPYO

Arkitekt: Kristin Jarmund Arkitekter

Landskapsarkitekt: Rambøll

Rådgivere: RIB, RIBr, RIAku, RIByFy: Multiconsult l RILBE: Løyning l RIV: Rivco l RIE: Bravida l RIM: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Kaspar Strømme l Utomhusarbeider: Landskapsentreprenørene l Spunting/peling: Seabrokers l Stålarbeider: Sørmaskinering l Tømrer: Bico l Taktekking: Sørlandstak l Maler: Br. Jakobsen l Gulvsparkling A-plan: Aker Byggeteknikk l Parkett: Proff Parkett l Blikkenslager: Ulstein l Mur: Murmester Drivdal l Rekkverk: Glass og metall l Rør: Egeland l Ventilasjon: Ventec Agder l Elektro: Bravida l Kjøkken og garderober: HTH Kjøkkenforum Kristiansand l Heiser: Reber Schindler l Glassfasader/dører: Tore Andersen l Vinduer: Gilje l Byggevarer: Optimera

Kirkegata 2 ligger i Kvadraturen – hjertet av Kristiansand sentrum. Det er få kvartaler til både torget, gågaten «Markens», fiskebryggen og Bystranden, og Strandpromenaden går rett forbi. Eiendommen ble solgt av kommunen for 11,5 millioner kroner i 2009. Familien Hansen-Tangen, som står bak Viking Holding AS, hadde en visjon om å bygge boliger som kunne brukes i et livsløpsperspektiv.

– Vi ønsket å bygge byens fineste bygg, og det mener vi at vi har fått til. Vi får i alle fall mye skryt, sier daglig leder Yngvar Hansen-Tangen.

De fikk i 2015 med seg BRG Eiendom AS på laget, og selskapene eier i dag 50 prosent hver i byggherreselskapet Kvartal 57 AS. Totalentreprisen gikk til BRG Entreprenør AS.

Utsikt mot Danmark

Bygget består av 21 leiligheter, hvor de fleste er på rundt 100 kvadratmeter. Totalarealet er på 2.100 kvadratmeter, i tillegg til en parkeringskjeller på rundt 600 kvadratmeter. Bygget har fire etasjer hvor den øverste er tilbaketrukket. Mange av leilighetene nyter god utsíkt mot blant annet Nupenparken, festplassen Tresse, Christiansholm festning og ikke minst Byfjorden og Skagerrak som skiller Sørlandet og danske Jylland.

Sikret kremleiligheten selv

Den største leiligheten er på nærmere 240 kvadratmeter og ligger i fjerde etasje, lengst ut mot strandpromenaden hvor den beste utsikten befinner seg. Den kan nytes fra en balkong på 126 kvadratmeter.

Prisen da den ble solgt ble bekreftet å være mellom 25 og 30 millioner kroner – prisrekord per kvadratmeter i sørlandsbyen. Kjøperen? Tidligere skipsreder og far til den daglige lederen vi har intervjuet i denne presentasjonen, Tore Hansen-Tangen.

Bygget har to innganger, generøse trapperom med heis og gode materialkvaliteter som også er trukket inn i leilighetene.

I tilknytning til bygget vil det i nabobygget bli etablert et konsept som skal inneholde klubblokaler, gjesterom for overnatting og tjenester som beboerne kan nyttiggjøre seg. Disse arbeidene skal påbegynnes til høsten.

– Her skal beboerne kunne få hjelp til det meste, enten det er å få handlet inn matvarer, få laget mat, annen hjelp hjemme, få tak i legehjelp eller annet, sier Hansen-Tangen.

Han understreker at dette ikke er boliger for eldre, men leiligheter det skal gå an å bo i livet ut.

Eksklusivt inntrykk

Bygget er tegnet av det internasjonalt anerkjente arkitektkontoret Kristin Jarmund Arkitekter i Oslo.

– Vår intensjon har vært å forme et anlegg som uttrykker seg tidsmessig og moderne, kombinert med en tilhørighet til den omkringliggende og tradisjonelle bebyggelsen som vil gi det en klassisk tidløshet, sier sivilarkitekt Geir Messel.

I tillegg til reguleringsplanen har arkitektene også måtte forholde seg til planen for Murbyen som dette området av Kristiansand sentrum omfattes av. I fasaden er det benyttet en langstrakt tegltype, og tegltypene har fått innslag av perforert murverk i egnede partier. Fasaden har også innslag av varme treflater. Det er store vindusflater, samt rekkverk i glass for å gi best mulig utsikt og gode lysforhold.

På sandbunn

Huset som opprinnelig stod på tomten ble revet høsten 2015 og arbeidet med å reise det nye startet januar året etter. Overlevering til de første kjøperne skjer i slutten av juni i år.

Bygget er fundamentert med en selvbærendebunnplate på sandgrunn.

– Det ble gjort to runder med grunnundersøkelser for å være sikre. Det hadde ikke vært noe særlig å pele her med mange skrøpelige nabobygg, sier prosjektleder Ole Lossius fra BRG Entreprenør AS.

Han beskriver tomten som en grei og frittliggende en som har vært grei å bygge på. Likevel har de måttet ta hensyn til naboer og forbigående trafikk i Østre Strandgate.

– Vi har bygget oss inne og forsøkt å ta hensyn, spesielt med å ikke ha for mye støyende arbeider tidlig på morgenen, sier Lossius.

BRG har selv hatt betongarbeider og byggeledelsen i prosjektet, og forteller ellers om et godt samarbeid med underentreprenører og -leverandører.

Det er bygget i energivennlig TEK10-standard og u-verdien endte på 0,8. Ventilasjonen er desentralisert og det står dermed balansert aggregat i hver leilighet. Både leilighetene og fellesarealene er koblet på vannbåren fjernvarme. I gjennomføringen har det vært spesielt fokus på ryddighet og sikkerhet ved arbeid i høyden. Prosjektlederen kan skilte med null fraværsskader i byggeperioden.

Samspill og fokus på detaljer

Prosjektlederen har latt seg imponere av arkitektene i Kristin Jarmund Arkitekter.

– De har virkelig vært detaljfokuserte og det er bygget kvalitet i alle ender – massive inngangsdører, gjennomfargede fliser og bred enstavsparkett på gulv for å nevne noe. Arkitektene har vært virkelig delaktige og i en periode var de her nede annenhver uke for å se på utviklingen, sier Lossius.

Prosjektet er gjennomført som en totalentreprise med samspillskontrakt.

– Det er bare en utrolig fin modell som gjør at begge parter kan være med å påvirke, og det blir en fin åpenhet rundt det økonomiske.

Såpass mange detaljer gjør at prosjektlederen er takknemlig for at man har fått såpass god byggetid slik at man har kunnet fokusere på kvalitet i arbeidet.

– Flere bør investere mer i arkitekten

– Det har vært helt bevisst at vi valgte en internasjonalt anerkjent arkitekt og tatt den kostnaden det medfører. Resultatet har blitt bedre enn på tegningene, og vi har fått et bygg som både passer bra inn i området og har et klassisk, men moderne uttrykk, sier Yngvar Hansen-Tangen.

Han ønsker ikke å kritisere andre eiendomsutviklere, men mener det hadde vært bra for Kristiansand om flere våget å satse på arkitekturen.

– Jeg tror det kunne løftet byen om flere investerte mer i eiendommenes uttrykk.

Av de 21 leilighetene er det solgt 13. Prisene på de gjenstående leilighetene varierer fra seks til elleve millioner kroner, men da får man i gjengjeld bokvalitet i et av de siste nybyggene langs Strandpromenaden i Kristiansand.


Flere prosjekter