Citybox Bergen

Constructa Entreprenør har utvidet og oppgradert hotellet Citybox Bergen, slik at det nå har 120 rom.

Fakta

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg og rehab hotellbygg

Bruttoareal: 3.550 kvadratmeter

Tiltakshaver: Smith Sivertsen

Totalentreprenør: Constructa Entreprenør

Arkitekt og LARK: Arkitektgruppen CUBUS

Rådgivere: RIB og RIG: Node Rådgivende Ingeniører l RIV og RIE: Structor Bergen l RIAku og Miljø: Multiconsult l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Constructa Entreprenør l Oppmåling: Anko l Rivning: Rivenes l Grunnarbeid, betongarbeid og bærende yttervegger: Åmodt Entreprenør l Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Wikholm l Ferdigbetong: NorBetong l Betongelementer: Con-Form l Betongsaging/kjerneboring: Rivenes og Stoltz Entreprenør l Betonggulv og malte gulv: Industrigulvspesialisten l Bæresystemer i stål: SL Mekaniske l Taktekking, glasstak, takluker og overlys: Protan Entreprenør Hordaland l Glassfasader, glassdører og aludører: KEBO Glass l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Utv beslag: Fasade og Byggservice l Utvendig kledning og overflate, ståldører/branndører og tredører: Neumann Bygg l Trapper og rekkverk: Trakon Vest l Loftstrapper: Grove-Knutsen & Co l Maler: Malermester Røed l Gulvbelegg og tepper: Stigen & Kronheim l Murer: Arthur J Thorsen og Constructa Entreprenør l Fliser: Norflis Vest l Sanitær og elektro: Bravida Norge l Servanter i våtrom: Corinor l Dusjvegger: JSM Rørservice l Ventilasjon: GK Inneklima l Heis: Reber-Schindler Heis l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Tore Eide l Lås og beslag: Lockit l Stillas og tak-over-tak: ProStillas

Det oppgraderte hotellbygget er tegnet av Arkitektgruppen CUBUS. Tiltakshaver er AS Smith Sivertsen, og Constructa Entreprenør har utført arbeidet i samspillsentreprise. Hotellet har nå et samlet areal på 3.550 kvadratmeter, fordelt på fem etasjer over bakken og kjeller. Byggestart var i mars 2016, og hotellet ble overlevert 29. mai i år og åpnet 15. juni.

Høyt belegg, lave kostnader
Citybox ligger i krysset mellom Nygårdsgaten og Strømgaten, med Grieghallen som en av naboene og i kort avstand fra Bergen Storsenter, Bergen Busstasjon, jernbanestasjonen i Bergen, ByGarasjen og Kode-museene.
Daglig leder Eivind Hjulstad i Citybox forteller at hotellet har rimelige rom og lave driftskostnader.
– Rompris varierer fra 6-700 kroner i lavsesong til drøyt 1.000 kroner i høysesong. Vi håper på et belegg på årsbasis på rundt 80 prosent. Så langt har cirka to tredjedeler av kundene våre kommet fra utlandet. Vi tar i mot alle typer kunder og venter mange forretningsreisende i uken og familier i helgene. Vi treffer svært bredt i markedet, men i hovedsak har vi gjester som generelt sett ikke ønsker å betale for mye for et hotellrom. Jeg mener hotellbransjen er ganske sidrumpa. Det er få som tør å gjøre nye ting. Ikke minst er det lite fokus på hvordan man kan gjøre ting mer effektivt, slik at man sparer penger og kan gi gjestene en lavere pris, sier Hjulstad.
På spørsmål om hvordan Citybox skal konkurrere i et stadig tøffere marked i Bergen, svarer han at det er ingen konkurrenter i Citybox sitt segment i Bergen.
– Sterk konkurranse mellom hotellene i Bergen kan føre til lavere rompriser. Vi har allerede lave priser og vi har betydelig lavere lønnskostnader enn våre konkurrenter, så den konkurransen tåler vi godt, sier Hjulstad.

Trang tomt
Prosjektleder Erik Sohlberg i Constructa Entreprenør forteller at trang tomt, rivning av et bygg som lå vegg i vegg med nabobygget og sprengning tett inntil naboer var de største utfordringene i prosjektet.
– Byggearbeidene har gått greit og vi har fullført prosjektet uten fraværsskader, sier Sohlberg.
Grunnen består av fjell og det er sprengt ut en kjeller. På grunn av den trange tomten ble en tårnkran plassert på gårdsplassen inne i bygget. Den ble løftet inn med mobilkran.

Betongbygg
Den eksisterende og den nye delen av hotellet har L-form. Kjeller og to heisgruber er støpt vanntett. Den eksisterende delen av hotellet har bærekonstruksjon av betong, den nye delen har plasstøpte vegger og dekker, noen Con-Form vegger og noe stål. Taket har q-dekke som er isolert og tekket. Den eksisterende delen har fasader av pusset tegl, den nye delen av royalimpregnert trekledning.
Det er epoksy på gulvet i lobby, tepper og fliser i andre fellesareal og Bolon vinylbelegg på hotellrommene. Vinduene har en U-verdi på 0,9. Det er 250 millimeter isolasjon i vegger og i snitt 30 cm i tak.
Det ble praktisert rent tørt bygg i byggeperioden og byggherren har valgt materialer som er lette å holde rene i driftsperioden. Alle toaletter er vegghengte, for enklere rengjøring. Hotellbygget har soldempende glass på solutsatte fasader.
Den nye delen er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming i ny del skjer via ventilasjonsanlegg og er basert på vann-til-luft varmepumpe. Hotellet har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.


Flere prosjekter