Arkivenes Hus

Kruse Smith Entreprenør har ført opp et kombinert arkiv- og kontorbygg i Innovasjonsparken (Ipark) på Ullandhaug i Stavanger.

Fakta

Sted: Ullandhaug, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg, arkiv- og kontorbygg

Kontraktssum uten merverdiavgift: 190 millioner kroner

Bruttoareal: Cirka 14.000 kvadratmeter

Tiltakshaver: Ipark Eiendom

Totalentreprenør: Kruse Smith Entreprenør

Arkitekt: Lund+Slaatto Arkitekter

Landskapsarkitekt: Brandsberg-Dahls Arkitektkontor

Rådgivere: RIB: Kraftværk l RIV: GK l RIE og RIR: Niras l RIAku: Sinus l RIGeo: Bjørn Buen l RIBr: Konsepta l RIVA: COWI l RIPrefab: Prefabdesign (UE for Bjørn Hansen) l Tredjepartskontroll ByFy: Procon Stavanger

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Anko l Grunnarbeid: T. Stangeland Maskin l Ferdigbetong: Sandnes & Jærbetong l Betongelementer: Bjørn Hansen l Stålarbeid: SL Mekaniske l Taktekking: Protan Bygg & Tak l Alu/glass fasade og glasstak: Hubro l Solavskjerming: Stavanger Markise l Blikkenslager: Lie Blikk l Trapper og rekkverk: Trappeteknikk l Tømrer: Jærmester (utv) og TS Byggtjenester (innv) l Teppeflis og gulvbelegg: Jæren Gulv l Mur og flis: Murmester Jan Petersen l Rørlegger: ORAS Rogaland l Elektro: Bravida Norge Stavanger l Ventilasjon: GK Norge l Lås og beslag: Marvik Service l Inergenanlegg: Holta & Håland Safety l Heiser: Reber Schindler Heis l Storkjøkken: Metos l Resepsjonsdisk: Treprosjekt l Maskinutleie: BAS Maskinutleie l Byggvask: R&K Service l Drobefoto: Aeroview l Arkivsystem: Bruynzeel Storage System l Borerobot: nLink l Lev. av nærvarme/fjernvarmeanlegg: Ullandhaug Energi l Kebony fasader: Kebony l Lev. av akustikkplater og himlingsplater: Cembrit

Statsarkivet i Stavanger, Stavanger byarkiv, Interkommunalt Arkiv i Rogaland (IKA) og deler av VID historiske arkiv skal samles i Arkivenes Hus. Bygget vil inneholde det viktigste historiske kildematerialet fra Rogaland og vil være et viktig kultur- og forskningssenter.

190 millioner kroner

Tiltakshaver er Ipark Eiendom AS, som er eid av Smedvig Eiendom AS og Forus Næringspark AS. Bygget er tegnet av Lund+Slaatto Arkitekter, og Kruse Smith Entreprenør har ført bygget opp i en totalentreprise som ikke inneholder tekniske fag. Bygget har fire etasjer over bakkenivå og tre under. Samlet areal er cirka 14.000 kvadratmeter.

Kruse Smith Entreprenørs kontraktssum er på cirka 190 millioner kroner eksklusive merverdiavgift. Byggestart var i august 2015, og bygget stod ferdig i juni i år.

Krevende fjellrom

Prosjektleder Steinar Lerbrekk i Kruse Smith Entreprenør forteller at det er kontorer i andre, tredje og fjerde etasje.

– Etasjene er innredet med kombinasjon av cellekontorer og landskap, etter leietakernes ønsker. I første etasje er det lobby, resepsjon, kantine, bibliotek, lesesal og møterom, legger han til. På byggets vestside er det en parkerings-plass som rommer cirka 100 biler.

Lerbrekk sier at den største utfordringen i prosjektet har vært fjellrommet rundt arkivetasjene.
Det er cirka én meter mellom bygg og fjell og vann som kommer fra grunnen pumpes ut. Selve byggingen har gått greit.

BREEAM Excellent

Arkivenes Hus er et BREEAM Excellent-bygg, designfasen er godkjent og sluttfasen sendes til revisjon i disse dager.

Lerbrekk sier at byggherren tidlig tok et valg om miljøsertifisering av Arkivenes Hus, og har i samarbeid med prosjektteamet vært pådriver for valg av innovative og miljøbevisste løsninger.

– Bygget har miljøkvaliteter som vil komme byggets brukere til gode på flere områder. Lokalene er lyse og innbydende med robuste materialer av høy kvalitet som gir godt innemiljø og miljøgevinster. Som bevis på målrettet satsingen og gjennomføring venter vi at Arkivenes Hus oppnår BREEAM Excellent, sier Lerbrekk.

VDC Pilot

Gunnar Skeie, utviklingsleder for BIM i Kruse Smith Entreprenør, forteller at prosjektet har hatt stort fokus på innovasjon, både i bruk av metodikk og verktøy.

– Selve prosjektgjennomføringen har foregått etter metodikken VDC (Virtual Design and Construction). Som VDC-pilot har prosjektet vært brukt til utvikling av en rekke nye verktøy og metoder. Det har fra starten av prosjektet vært brukt BIM, noe som har muliggjort flere innovasjonsprosjekter som armering fra BIM, tverrfaglig prefabrikkering av bjelker i atrium og bruk av nLink borerobot, sier Skeie.

Arkivenes Hus ble tildelt EBA sin SHA pris for 2017, dette er noe både Kruse Smith og Ipark Eiendom er veldig stolte av (mer om dette finnes på bygg.no).

Origamiaktige fasader

Arkitekt Ingrid Danielsen i Lund+Slaatto Arkitekter forteller at Arkivenes Hus i utgangspunktet er et todelt prosjekt, der selve arkivarealene utgjør et nesten like stort volum under bakken (6.600 kvadratmeter) som arbeids- og publikumsarealene over bakkenivå (8.100 kvadratmeter).

– Prosjektet over bakken er organisert rundt et sentralt, glassoverdekket atrium. Foruten å gi dagslys til arbeidslokalene innenfor, utgjør dette atriet et stort, samlende fellesrom for alle husets brukere. På plan 1 er arealet benyttet til flere ulike fellesfunksjoner; inngangsparti og resepsjon, vrimle- og utstillingsareal, samt kantine- og bespisningsareal. På dette planet ligger i tillegg byggets øvrige, publikumsrettede funksjoner; biblioteket og et større møtesenter. Byggets fasader er utformet som et spill av vertikale, foldede treflater, med vindusåpningene integrert i dette spillet av skrålinjer. Fasadenes spesielle og karakteristiske geometri gir det ellers stramme bygningsvolumet et dynamisk og lekent preg, med assosiasjoner til brettet papir (origami). Arkivenes Hus utgjør det første bygget i den omfattende utbyggingen som er planlagt i den søndre delen av Ullandhaug, der det største prosjektet er nye Stavanger Universitetssykehus. Med sin sentrale plassering vil Arkivenes Hus danne den første hjørnesteinen i forhold til hele denne planlagte bebyggelsen, sier Danielsen.

Elementbygg

Lerbrekk sier tomten er på cirka fem mål. Grunnen består av fjell, noe av det av dårlig kvalitet. Det er sprengt ut cirka 25.000 kubikkmeter faste masser til byggegropen.

Bygget er tilnærmet rektangulært. Ytterveggene og bunnplaten i kjelleretasjene er støpt vanntett. Bunnplaten er tekket et stykke opp på veggen. Etasjeskillere i kjelleren består av DT-elementer. Bærende konstruksjon over bakkenivå er av betongelementer. Taket er flatt, isolert og tekket. Over lobbyen er det glasstak.

Utenpå klimavegg har fasadene skråstilt utlekting med kledning av Kebony, noe som gir bygget særpreg og karakter. Ved inngangene på plan 1 og 2 er det inntrukne partier med glassfasader og utlektet kledning av lakkerte plater av aluminiumskompositt.

Luftveksling på 0,15

Det er teppeflis i kontorer og bibliotek, slipt betong i atriet og malt betonggulv i arkivet. Kontoretasjene har fleksibel innredning. Det er Troldtekt treullsementplater på vegger i lobby og i himling i bibliotek og møterom. Kontoretasjene har systemhimlinger.

Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 280 millimeter i taket. Vinduene har en U-verdi på 0,7. Trykktesting viser en luftveksling på 0,15 per time.

Arkivetasjene har inergen slukkeanlegg.

Energiklasse A

Arkivenes Hus er ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med radiatorer over bakkenivå og via ventilasjon i arkivet. Kjøling skjer via ventilasjon i alle etasjer. Bygget er i energiklasse A.

Byggets hovedinngang ligger mot øst, der en kollektivtrasé vil komme. Atriet inneholder fire gangbruer, to lange i øst-vest retning og to korte i nord-sør retning. Hele bygget har universell utforming. Solavskjerming skjer med utvendige zip screens mot sør og vest. Mot nord kan lys dempes med innvendige gardiner i første etasje.


Flere prosjekter