Til neste år kan du bestille en elektrisk selvkjørende buss i Ruter-appen, som kjører deg dit du skal. Her er det statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre som lar seg transportere i en slik buss i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utslippsfrie selvkjørende busser på vei til Oslo

Til neste år kan du bestille en elektrisk selvkjørende buss i Ruter-appen og bli kjørt dit du skal.

Ruter og Bymiljøetaten skal prøve ut slike busser fra mars neste år, skriver Aftenposten. Bussene skal i første omgang testes i Oslo eller Akershus som et prøveprosjekt. Målet er å få 10 til 20 selvkjørende busser i drift.

– En tjeneste i sentrum vil lære oss andre ting enn en tjeneste på Bygdøy eller i Nordre Aker, sier direktør for mobilitetstjenester i Ruter, Endre Angelvik

Dersom du skal ha en buss, bestiller du den gjennom Ruters app. De ser for seg en ventetid på fem til ti minutter. Du bestemmer selv hvor den skal kjøre deg, så lenge det er innenfor testområdet. På veien plukker bussen opp andre passasjerer.

Det kan også bli aktuelt å kjøre faste ruter. Forsøket skal etter planen starte i mars neste år, og avsluttes i januar 2019.

En lovendring er sendt på høring fra Samferdselsdepartementet, som vil åpne for at selskaper og kommuner kan søke om tillatelse til å prøve ut selvkjørende kjøretøy.