Illustrasjon: Multiconsult

Kristiansand går videre med Multiconsult-forslag

Kristiansand bystyre har vedtatt å gå videre med Multiconsults forslag om et byrom for alle, i den trafikkerte Festningsgata. Gata funger i dag som en barriere mellom City og den historiske bydelen, Posebyen.

Bakgrunnen for Multiconsults forslag er den nye, underjordiske Torvparkeringen, som vil føre til mindre trafikkmengde i Festningsgata.

- Parkeringen gir en histo­risk mulighet for å prioritere myke trafikanter og ta opp elementer av «shared space»-tankegangen, med lavere grad av segrege­ring mellom myke og harde trafikanter. Ved å aktivisere Posebyen vil vi tilrettelegge for at en gå- eller sykkeltur gjennom Kvadraturen blir en opplevelse, og ikke bare en transportetappe, sier Multiconsults markedssjef for by og samfunn, Bjørn Oscar Unander, i en pressemelding.

Forslaget inkluderer å gi krysningen av Festningsgata en utforming og tilrettelegging som visuelt binder den sammen med Torvet. 

- Festningsgata fikk etter 2. verdenskrig rollen som hovedferdselsåre inn til Kvadraturen. Tanken var da at den brede avenyen skulle åpne seg mot Østre havn med springvann og grønne trær. I stedet har gata etter hvert blitt en trafikkmaskin som i praksis deler byen i to. Ved å avta trafikkmengden vil den historiske sammenhengen i Kristiansand sentrum fremheves. Det å binde sammen den østre og vestre delen av byen kan bli begynnelsen på en bedre tilrettelegging av Posebyen som besøksmål, sier Unander.

Forslaget skal utredes videre i samarbeid med regionale og statlige myndigheter.