Kartskisse som grovt viser traseen for delstrekket Kristiansand vest – Mandal øst. Illustrasjon: Nye Veier

Nye Veiers milliard-strekning i sør godkjent

Nå er hele det første utbyggingsstrekket på milliardkontrakten fra Kristiansand vest til Mandal øst  godkjent.

Nye Veier AS har fått i oppdrag å bygge ny E39 fra Kristiansand til Sandnes. Stamveien skal klassifiseres som firefelts motorvei med skiltet fartsgrense 110 km/t.

Første strekning som skal bygges ut strekker seg fra kommune Kristiansand, Songdalen, Søgne til Mandal.

Detaljreguleringsplanene for utbyggingsstrekningen E39 Kristiansand vest til Mandal øst har i juni vært gjenstand for politisk sluttbehandling i involverte kommuner.

Første kommune til å godkjenne detaljreguleringsplan var Mandal, og siden ble planen godkjent i Songdalen og Kristiansand. Torsdag kveld fulgte Søgne kommune opp med sitt politiske vedtak.

Dermed er hele strekket som skal bygges ut i første fase godkjent.

Utbygginssjef Harald J. Solvik i Nye Veier.

- En betydelig milepæl for prosjektet. Vi er glad for at kommunepolitikerne har vedtattplanene slik at vi kan fortsette framdriften i prosjektet, sier utbyggingssjef Harald J. Solvik i en pressemelding.

Nye veier er i gang med arbeidet med å innløse aktuelle bygninger som er i konflikt med traseen. I tillegg er jobben med grunnboring i startfasen. Etter det venter informasjonsmøter med involverte skogeiere i forbindelse med avskoging som skal skje i traselinjen.

- Vi er godt i gang med prosessen overfor boligeiere som får innløst sine eiendommer, samt andre grunn- og skogeiere, sier Solvik.

Det gjenstår fortsatt en del avklaringer som skal gjøres med ulike instanser frem mot anleggsstart.

- Vi har fått på plass et kompetent team som skal jobbe frem et godt grunnlag for totalentreprenørene. I løpet av september vil totalentreprenørene få tilgang til dokumentene og kvalifiseringsprosessen starter. Nye Veier har tydelig fokus på å redusere påvirkningen overfor omgivelsene i anleggsperioden, og dette vil bli att krav til overfor totalentreprenørens aktiviteter. Risiko i forbindelse med anleggstrafikk og andre aktiviteter blir ytterligere kartlagt fremover, sier Harald J. Solvik.

NY E39 KRISTIANSAND – SANDNES

  • Som en del av Nye Veiers portefølje, skal selskapet stå for planlegging og utbygging av ny E39 fra Kristiansand til Sandnes, som er hovedveiforbindelsen mellom Kristiansand og Stavanger og som inngår i det norske TEN-T nettverket (Trans European Network - Transportation).
  • Veistrekningen E39 Kristiansand – Sandnes er ca. 208 km og utbyggingsprosjektet vil foregå i flere delprosjekter med planlagt ferdigstillelse i 2027.
  • Den første utbyggingsetappen er veistrekningen E39 Kristiansand vest – Mandal øst.
  • Planlagt kontraktsinngåelse og igangsettelse av arbeidene er mai 2018 og med ferdigstillelse i 4. kvartal 2021.
  • Kontraktarbeidet for E39 Kristiansand vest – Mandal øst omfatter prosjektering og bygging av ca. 19 km ny 4-felts motorvei med fartsgrense på 110 km/t fra Kristiansand vest til Mandal øst, med opsjon på vedlikehold i 20 år.
  • Veistrekningen går gjennom vestre del av Kristiansand kommune, gjennom Songdalen kommune og Søgne kommune og noe inn i Mandal kommune. Det er lagt til grunn en fartsgrense på 110 km/t for hele veistrekningen.
  • Mesteparten av den nye veistrekningen skal legges i ny trasé utenfor eksisterende vei og tettbebyggelse. Arbeidet inkluderer enkelte omlegginger og utvidelser av tilstøtende veier.
  • I reguleringsplanene er det planlagt sju bruer med lengder fra anslagsvis 40 meter opp til ca 520 meter (bru over Trysfjorden), i tillegg til fire overgangsbruer. Videre er det planlagt fem tunneler og flere kulverter samt tre større veikryss.