Mer ansvar til boligbyggerne

Etter en omfattende høringsrunde er den nye byggtekniske forskriften, TEK17, nå lansert. Dette er en forskrift som har stor betydning for hele landets byggenæring og vil i sterk grad være med å påvirke hvordan våre boliger skal se ut og bygges i tiden fremover. 

De nye reglene trår i kraft fra 1. juli, men i perioden frem til 1. januar 2019 kan utbygger selv velge om man vil bygge etter TEK10 eller den nye forskriften.

Det er et omfattende arbeid som er gjort i forkant av lanseringen av den nye TEK17. Forslaget til fornying ble lansert av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i fjor høst, hvor samtidig en omfattende høringsrunde ble initiert. Ikke uventet kom det en rekke innspill til forslaget til den nye forskriften – og de sprikte i flere ulike retninger. Noen mente man åpnet opp for løsninger som ville senke kvaliteten, mens ande mente man burde gå enda lenger i forenklingen. Totalt kom det inn rundt 200 høringssvar til DiBK, så denne forskriften er uten tvil noe som engasjerer næringen og samfunnet i meget stor grad. Det er heller ikke spesielt overraskende, få andre forskrifter har så stor betydning for både næringen og produktene den faktisk skal levere.

Reaksjonene etter at den nye forskriften nå er lansert bærer preg av mange av de samme innspillene som i høringsrunden, selv om noen justeringer er foretatt. Enkelte mener de nye kravene vil forringe kvaliteten på våre fremtidige boliger, mens andre er fornøyde med mye av hva som er lansert, men ser gjerne at man kan gå enda lenger for å forenkle konstruksjonene ytterligere for å kunne bygge billigere og mer effektivt.

Planen til myndighetene har vært å gjøre det enklere og billigere å bygge boliger i Norge. Om man lykkes i å nå et slikt mål, gjenstår å se – men at det er lansert endringer som vil utgjøre en forskjell synes nokså sikkert. Å finne en balanse som gir riktig nivå på myndighetsbestemte krav er ingen enkel øvelse, hva markedet ønsker og hva markedet trenger er ikke nødvendigvis alltid noe som trekker i samme retning.

Det er selvsagt avgjørende at vi bygger med en kvalitet og funksjon som gjør at boligene tjener sin hensikt over tid, og at de er tilpasset både dagens og fremtidige funksjonskrav. Hvilke krav som bør gjelde og hva som faktisk er godt nok, vil stadig endre seg. Opp gjennom historien har vi også sett en rekke statlige grep som har både har hatt uheldige, men som også har hatt positive innvirkning på bygningskvaliteten – både når det gjelder form og innhold. Det at man åpner opp for at markedet i noe større grad enn tidligere kan bestemme hvilke kvaliteter og funksjoner man ønsker å bygge inn i sine prosjekter trenger slett ikke være negativt – men da er det også viktig at alle næringens aktører ser ansvaret de er pålagt og bygger ut både hva folk ønsker – men også hva samfunnet trenger. Det er viktig å bygge til riktig pris slik at flest mulig får ta del i velstandsutviklingen det å eie en egen bolig faktisk er – men vi må også passe på at kvaliteten blir god nok både for dagens og morgendagens brukere. Her påhviler det nå næringen et stort ansvar. Det er jo naturligvis ikke slik at man alltid må bygge med minimumskravene - markedene er ulike og da må også produktene som leveres gjenspeile dette.

Det vil selvsagt komme justeringer også til disse nye forskriftene – så får vi se hvordan de nye reglene faktisk vil slå ut i praksis. Det er også flere som er spente på å se hvordan veilederen til TEK17 blir – den kommer samtidig som forskriften trår i kraft - 1. juli.

De mye reglene finner du her