Statsråd Ketil Solvik-Olsen i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NTP behandlet i Stortinget

Samferdselsministeren mener Nasjonal Transportplan, som ble stortingsbehandlet mandag, er et godt grunnlag for å bygge fremtidens transportsystem.

Det kommer frem i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet tirsdag.

- Mandag ble Nasjonal transportplan behandlet i Stortinget. Jeg er glad for at vi nå har fått bredt gjennomslag for hovedtrekkene i den massive satsingen på et fremtidsrettet og effektivt transportsystem som regjeringen har foreslått, uttaler samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

- Gjennom Stortingets behandling er vårt forslag til transportplan justert på noen punkter, og jeg er trygg på at vi har et godt grunnlag for å bygge fremtidens transportsystem, sammen med både offentlige og private aktører, sier samferdselsministeren.

Transportetatene skal nå utarbeide hvert sitt handlingsprogram. Handlingsprogrammene er en konkretisering av Nasjonal transportplan 2018-2029 og beskriver de tiltak som transportetatene skal gjennomføre.

Handlingsprogrammene har hovedfokus på første de første seks årene i perioden planen gjelder for, men beskriver også store prosjekter for de siste seks årene i planperioden, heter det i pressemeldingen fra departementet. Handlingsprogrammene blir sendt på høring hos fylkeskommunene, og danner grunnlaget for prioriteringer i de årlige budsjettforslagene.

- Vi sender i disse dager oppdragsbrev til transportetatene og Avinor. I de neste årene skal transportsystemet i Norge moderniseres, og vedlikeholdsetterslepet skal reduseres kraftig. Satsingen vi nå går i gang med, er massiv – med en ramme på over ett tusen milliarder kroner. Jeg gleder meg til å se store maskiner og flinke hender i arbeid over hele Norge, sier samferdselsministeren.

Regjeringen har som uttalt mål at Norge skal ha veier, jernbane, luftfart, kysttransport og ekom-infrastruktur som er så effektiv at det gir Norge et konkurransefortrinn.

- Dette er en plan som vil bidra til å skape fremtidens transport, som er smartere, grønnere og tryggere. Norge skal være blant de ledende i verden på å utvikle transportløsninger for mennesker og gods som gjør hverdagen bedre og tryggere, med kraftige kutt i klimautslipp, sier samferdselsministeren i pressemeldingen.