Gamle Vålerenga politistasjon er rehabilitert etter antikvariske prinsipper. Foto: BoligbyggSlik så det ut før rehabiliteringen. Foto: Boligbygg... Og slik så det ut underveis. Foto: BoligbyggFlott resultat. Foto: BoligbyggProsjektleder i Boligbygg Tron Egil Grov (fra venstre), antikvar Andre Korsaksel og prosjektsjef i Boligbygg Espen Foss Johansen. Foto: BoligbyggProsjektsjef Espen Foss Johansen klipper snoren. Foto: Boligbygg

Se gamle Vålerenga politistasjon i ny gammel prakt

Boligbygg, i samarbeid med Byantikvaren, har satt i stand fasaden på de gamle trehusene i Vålerenggata 24 a-b i Oslo etter antikvariske prinsipper.

Det skriver Boligbygg Oslo i en pressemelding fredag.

– Det har blitt så bra! Resultatet er veldig fint å se. Vi har hatt et veldig hyggelig samarbeid med Boligbygg og de andre involverte i prosjektet, uttaler antikvar Andre Korsaksel fra Byantikvaren.

Korsaksel skryter også av entreprenør Moderne Byggfornyelse og malermester Regnbuen for god rehabiliteringskompetanse.

Skrapet frem historien

De to trehusene på Vålerenga ble bygget i 1878, og var politistasjon frem til 1950-tallet. I dag er det Boligbygg som eier husene og Velferdsetaten som leier dem for Ungbo. De to husene er registrert som verneverdige og står oppført på Byantikvarens gule liste. Før rehabiliteringen var trehusene i ganske dårlig stand, og det var på høy tid at det ble gjort noe med dem, skriver Boligbygg i pressemeldingen.

– Dette prosjektet har vært viktig for oss i Boligbygg, fordi vi ønsker å bidra til å verne om- og å ta godt vare på Oslos historiske bygninger. Det er til tider en utfordring for oss som byggherre. Vi eier mer enn 350 bygg som til enhver tid trenger rehabilitering, og over 70 av dem er i tillegg verneverdige og står på gul liste, sier Espen Foss Johansen, prosjektsjef i Boligbygg.

Fasaderehabiliteringen startet i oktober 2015, men på grunn av en tidlig og kald vinter i 2016 ble den helt ferdig først våren 2017. Først ble gammel maling skrapt av det utvendige panelet, og dårlig treverk i fasaden ble skiftet ut. I forbindelse med at den gamle malingen ble skrapt av, var man også på leting etter den originale fargen. Sammen med antikvar Andre Korsaksel jobbet Boligbyggs prosjektleder Tron Egil Grov med å finne frem til originale fargekoder og vinduer.

Original kvalitet

Den gule fargen som nå er valgt, er den tidligste fargen funnet på panelene. I tillegg har alle vinduer blitt skiftet ut med vinduer som er kopier av de originale, og den gamle politistasjonen i Vålerenggata 24b har fått nye dører, helt nytt tak, og ny utebod, heter det i pressemeldingen.

– Vi har brukt materialer av høy kvalitet i denne rehabiliteringen. Alle paneldeler som har blitt byttet ut, har blitt erstattet med panel av malmfuru, noe som øker levetiden på kledningen betydelig. Vi har måttet skifte ut panel som trolig er skiftet midt på åttitallet som følge av råte. Originalpanelet ved siden av er like hardt og fint, forteller prosjektleder Tron Egil Grov.

Det er kun deler av panelkledningen som har blitt byttet ut, for store deler av den originale kledningen var i så god stand at den har fått bli værende på husene. Treverket i vinduene er også av malmfuru, og malingen som har blitt brukt er linoljemaling, skriver Boligbygg.