Brannkatastrofen i London illustrerer hvor viktig det er å få på plass en egen brannkommisjon som kan etterforske branner og bygningens historikk i dybden, mener Brannfaglig fellesorganisasjon. Foto: Victoria Jones/PA via AP

Krever norsk brannkommisjon: - Ingen etterforsker i dybden etter storbranner

Brannfaglig fellesorganisasjon har i flere år etterlyst en egen brannkommisjon som kan gå storbranner i sømmene. – I dag toer alle sine hender og skraper kun i overflaten i etterforskningen.

Hugo Haug, nestleder i Brannfaglig fellesorganisasjon.

Det sier nestleder i Brannfaglig Fellesorganisasjon, Hugo Haug, til Byggeindustrien.

I kjølvannet av katastrofebrannen i Grenfell Tower i London, mener han det er på høy tid at diskusjonen rundt en egen norsk brannkommisjon reises igjen.

Organisasjonen har etterlyst en slik kommisjon i en årrekke uten å få gjennomslag for sitt syn.

Nylig sendte de et brev til Justis- og beredskapsdepartementet – det fjerde på ni år – der de på nytt ber om at en brannkommisjon etableres.

– Det startet med de to omfattende dødsbrannene i Urtegata og på Gullskogen i Drammen i 2008 der til sammen 13 mennesker mistet livet. Disse brannene var bakgrunnen for at vi tok til orde for å få opprettet en fast kommisjon som kunne stupe inn i spesielle saker for å gjøre et skikkelig dypdykk i etterforskningen for å finne bygningstekniske svakheter, sier Hugo Haug til Byggeindustrien.

Eierskifte, bruksendringer og ombygginger

Med et dypdykk mener han en etterforskning som tar for seg hele byggets historie.

– I dag toer alle sine hender og skraper kun i overflaten. Vi trenger spesialister som går langt tilbake og finner spor i form av bruksendringer, eierskifter og ombygginger som enten er meldt inn eller ikke meldt inn. Det skjer ikke i dag, og således sitter vi igjen med svært lite kunnskap som kan forebygge fremtidige branner, sier Haug.

Ikke fulgt opp

Han hevder at mistanke om bygningstekniske svakheter ikke blir fulgt godt nok opp i dag.

– Vi ser gang etter gang at det foreligger mistanke om bygningsmessige svakheter og at byggene har hatt en bruksendring, men så skjer det ikke noe mer. Jeg frykter at når nyhetens interesse rundt London-brannen har lagt seg, så stilner det på nytt, sier Haug.

Han mener den store ASKO-brannen her hjemme nylig, illustrer behovet ytterligere.

Departementet jobber med å besvare brevet

Brannfaglig fellesorganisasjon sendte sitt første brev om en egen brannkommisjon til daværende justisminister Knut Storberget (Ap) i 2008.

Senere ble det sendt to brev til den nå avgåtte ministeren Anders Anundsen (Frp), og et nytt brev ble altså sendt til den nye justisministeren Per Willy Amundsen (Frp) for noen uker siden.

Byggeindustrien får opplyst at departementet har mottatt henvendelsen, og at de jobber med å besvare brevet.

Svarene de har fått tidligere har vært avventende. I det siste svarbrevet fra justis- og beredskapsdepartementet rundt saken, datert 3. mai 2016, skrev Anders Anundsen følgende:

– BFO har tidligere tatt opp spørsmålet om fast brannkommisjon i brev til meg av 16. juni og 18. august 2015. Jeg besvarte disse henvendelsene henholdsvis 2. juli og 19. oktober 2015. I svarene mine har jeg gitt uttrykk for at det er all grunn til å vurdere forslaget fra BFO grundig i oppfølgingen av en fremtidig struktur for brann- og redningsvesenet. Samtidig har jeg påpekt at dette arbeidet er i en tidlig fase, skrev Anundsen.

Trenger spesialister

Brannfaglig fellesorganisasjon mener en ny struktur av brannvesenet har lite med en slik kommisjon å gjøre.

– Det henger ikke sammen, fordi det vi etterlyser er ikke at brannvesenet skal etterforske sakene, men at vi får spesialister som kan se på alt fra de første dokumentene fra planmyndighetene i et byggeprosjekt og hva som har skjedd med bygget frem til branntidspunktet, sier Haug.