Julie M. Brodtkorb begynner i sin nye jobb som MEF-sjef 25. september. Foto: Madeleine Bergheim

Brodtkorb: - Rart å ikke få lov til å snakke med MEF-medlemmene

Julie M. Brodtkorb gleder seg til å begynne i sin nye jobb som administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, men synes det er rart at hun ennå ikke har hatt mulighet til å bli kjent med sin nye organisasjon.

I siste utgave av Byggeindustrien, kan du møte den tidligere stabssjefen til Erna Solberg i portrettet.

Der forteller hun blant annet om hvordan det har vært å gå fra en hektisk og altoppslukende jobb ved Statsministerens kontor, til å vente nesten et halvt år på sin neste jobbutfordring i MEF.

Karanteneutvalget ga henne fem måneders karantenetid da hun fikk avskjed i nåde som statssekretær ved SMK i april, og i mellomtiden får hun ikke ha kontakt med sin nye arbeidsgiver eller medlemmene.

Julie Brodtkorb vet for mye om regjeringens planer og statsbudsjettet for 2018 til at hun kunne begynne med det samme.

– Det er jo rart å slippe nyheten i mai og ikke kunne gjøre noe som helst for medlemsbedriftene før i slutten av september. Hvis noen i MEF som reagerer på at jeg ikke har tatt kontakt, så er det ikke fordi jeg ikke vil. Jeg har rett og slett ikke lov, sier Brodtkorb til Byggeindustrien.

Planen klar

Brodtborb, som har vært en av Erna Solbergs nærmeste rådgivere gjennom 16 år, gleder seg til å ta fatt på oppgaven, og har planen klar for hvordan hun skal styre organisasjonen med over 2.000 medlemmer og 30.000 organiserte.

Gjennom et langt politisk liv, har hun lært at en medlemsorganisasjon må styres nedenfra og opp.

– Du kan ikke styre en medlemsorganisasjon fra Oslo, legge frem noen mål og si at sånn skal det gjøres. Da vil det gå på trynet. Jeg har opplevd flere ganger i Høyre at folk kommer inn fra linjeorganisasjoner og tror at man kan lede en medlemsorganisasjon på samme måte. Det er dømt til å mislykkes, sier hun.

Vil reise landet rundt

Nettopp derfor er hun innstilt på å bruke mye tid i begynnelsen av sin MEF-karriere på å reise landet rundt og snakke med medlemsbedriftene om hvilke mål de har.

– Jeg må lære medlemmene å kjenne, for så å finne ut hvordan vi sammen skal nå målene våre. I Høyre sa vi at vi skulle bygge landet. Men nå skal jeg representere de som faktisk gjør det fysisk og som gjør det mulig for politikerne å nå sine mål, sier Brodtkorb og lister opp noen bulletpoints vi garantert kommer til å høre mer om fra den kanten fremover:

– Skal vi lykkes med det grønne skiftet, så må anleggsnæringen være med. Skal vi trygge tusenvis av arbeidsplasser i små- og mellomstore bedrifter, så må vi være med. Og skal vi styrke beredskapen vår, som det er et skrikende behov for blant annet på vann- og avløpssiden, må våre medlemmer være med, sier hun.

– Mye å lære

Brodtkorb legger heller ikke skjul på at hun har mye å lære for å kunne gjøre den nye jobben sin bra.

– Jeg er ydmyk. Jeg måtte gjennom noen tøffe intervjurunder, og jeg var åpen på at jeg mangler fagkunnskap om bransjen. Men jeg er god på å sette meg inn i nye problemstillinger. I MEF finnes det utrolig mye fagkompetanse, så når jeg får litt tid sammen med de personene jeg skal jobbe med, så blir dette veldig bra.