<p>Disse deltok på årsmøtet. Bak fra venstre: Johannes Hope, selvstendig, tidligere Statkraft, Bjørg Eva Åsen, Jernbanemuseet, Gunnar Pedersen, Atlas Copco, Ola Woldmo, Normet, Per Bollingmo, Multiconsult, Arne Myrvang, SigmaH, Nils Røren, Veidekke/NFF, Eystein Grimstad, selvstendig, tidligere NGI, Arnfinn Erlien, NCC, Anders Palm, Sweco. Foran fra venstre: Geir Stormbringer, Norsk vegmuseum, Jarle Gausen, Skanska, Morten Lund, Norconsult, Erik Frogner, AF Gruppen, Magne Wraa, Skagerak Energi.</p>Erik Frogner og Morten A. Lund i Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum ønsker at bransjen selv skal se mulighetene som ligger i anlegget.Foto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevFoto: Jørn HindklevI denne brakkeriggen planlegges det nå et informasjonssenter. Foto: Jørn Hindklev

Disse tunnelentusiastene vil samle flere anleggsslusker i berget

Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum feirer 25 år i år. Disse fjellsprengningsentusiastenes ønske i bursdagspresang er økt bruk av Fjellsprengningsmuseet og den tilhørende berghallen fra bransjens bedrifter.

Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum avholdt i forrige uke sitt årsmøte, selvfølgelig ved Norsk vegmuseum og Fjellsprengningsmuseet på Hunderfossen i Lillehammer. Her forvaltes historien til fjellsprengeren

både gjennom historiefortellingen i museet inne i tunnelen, visning av anleggsmaskiner og magasinering av utstyr.

Fjellsprengningsmuseet ble åpnet i 2004, men ideen bak museet ble til mange år tidligere. Allerede 31. august 1992 ble Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum stiftet. Foreningen arbeider for markedsføring og utvikling av Fjellsprengningsmuseet, og medlemmene er bedrifter i bransjen. Norsk vegmuseum har ansvaret for driften av museet.

Et anlegg med muligheter for bransjen

– Vårt aller største ønske er at medlemsbedriftene selv ser mulighetene i dette anlegget for egne arrangementer, sier formann Erik Frogner.

Han har tatt gjenvalg som formann i foreningen og håper å kunne skape mer aktivitet fra medlemsbedriftene.

Berghallen i Fjellsprengningsmuseet er som skapt for stemningsfulle arrangement. Foto: Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum

– Skanska har nylig benyttet anlegget til tre interne arrangement. I berghallen inne i museet er det plass til over 100 personer til bespisning. I kombinasjon med Norsk vegmuseums fasiliteter med møterom og Lysaker Gjestegiveri som leverer mat av ypperste klasse, er det gode muligheter for vellykkede bedriftsarrangementer på anlegget, sier han.

Selv er han avdelingsdirektør i AF Anlegg og må innrømme at AF Gruppen selv ikke har vært en flittig bruker av mulighetene på Fjellsprengningsmuseet.

– Det er definitivt noe jeg vil adressere videre til ledergruppen, sier han.

Planlegger informasjonssenter

Frogner påpeker at foreningen ikke tar leie for bruk av selve berghallen for bedrifter som er medlem i foreningen.

For de som har besøkt Fjellsprengningsmuseet tidligere, er det ikke endringer i utstillingen inne i tunnelen i fjellet. Men foreningen jobber nå med etablering av et informasjonssenter i brakkriggen som er bygd opp utendørs.

– Her er ambisjonen å skape en utstilling som først og fremst viser historien til menneskene som har jobbet med fjellsprengning, både rallaren og anleggsslusken, forteller Frogner.

Han oppfordrer bransjen til å melde inn gjenstander som kan være aktuelle for et slikt fremtidig informasjonssenter.

Styret til Foreningen for Norsk fjellsprengningsmuseum: Geir Stormbringer, Norsk vegmuseum, Morten A. Lund, Norconsult, Per Bollingmo, Multiconsult, Nils Røren, Veidekke/NFF, Erik Frogner, AF Anlegg, Arnfinn Erlien, NCC og Jarle Gausen, Skanska.

Foreningen for Norsk Fjellsprengningsmuseum har fått fire nye medlemmer det siste året. Johannes Hope fra Statkraft har gått ut av styret og har blitt erstattet av Arnfinn Erlien fra NCC.