Foto: Torild Heimdal

Hedret vegen over Ifjordfjellet

- Vegen over Ifjordfjellet er bygd i en av verdens mest værutsatte områder for vegbygging, og er et resultat av høy kompetanse, god lokalkunnskap og godt samarbeid mellom alle aktører, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak.

Mandag ble fylkesveg 98 over Ifjordfjellet hedret med Vakre vegers pris – som ble overrakt av vegdirektør Terje Moe Gustavsen ved Tana bru. Her deltok også entreprenører, konsulenter og berørte kommuner.

Funksjonell helårsveg

Regionvegsjefen understreker at prisen er noe langt mer enn en skjønnhetskonkurranse.

- Framfor alt har dette blitt en svært god veg i et område som er utsatt for snø, vær og vind, og den har vist seg å fungere godt som helårsveg, sier Torbjørn Naimak til vegvesen.no.

Mens den gamle vegen kunne være vinterstengt i flere måneder, er den nye vegen over Ifjordfjellet bygd som helårsveg. Antall midlertidige stengninger vil variere fra sesong til sesong, men det har blitt mye enklere å holde vegen åpen om vinteren. Den nye veglinja er lagt høyt i landskapet, slik at vinden gjør mye av jobben med å blåse snøen av vegen.

Tilpasset landskapet

Juryen mener vegen over Ifjordfjellet er et fremragende eksempel på hvordan hensynet til vinterdrift kombineres med følsomhet for å tilpasse veglinjen til et storslagne og åpne landskapet.

Les hele juryens begrunnelse her.

Regionvegsjef Torbjørn Naimak har også fått mange gode tilbakemeldinger fra brukerne av vegen.

- Vi har vært nødt til å gjøre betydelige inngrep i naturen for å bygge denne vegen. Disse utfordringene er løst på en kjempefin måte, slik at vegen også har estetisk svært høy kvalitet.

Modige politikere

Samferdselssjef Per Bjørn Holm -Varsi mottok prisen på vegne av Finnmark fylkeskommune, og han karakteriserte politikerne som modige som våget å satse på vegprosjektet, som har kostet totalt 415 millioner kroner.

Se bilder fra vegen over Ifjordfjellet her.

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen (t.v.) og Per Bjørn Varsi. Foto: Ina Eliassen, Finnmark fylkeskommune.