Kronprins Haakon Magnus sammen med president Tarcisio Celestino i ITA. Bak ser vi blant annet leder for organisasjonskomiteen Heidi Berg.Kronprins Haakon Magnus sammen med president Tarcisio Celestino i ITA.

- Vanskelig å forestille seg Norge uten tunneler

HKH Kronprins Haakon Magnus la i sin åpningstale ikke skjul på at Norge er et land som både elsker og er helt avhengige av tunneler.

- I Norge elsker vi tunneler, uttalte Kronprinsen, noe som selvsagt gikk rett hjem hos den fullsatte tunnelinteresserte Grieghallen. Han dro frem flere merkeprosjekter som har preget Norges utvikling, ikke minst Bergensbanen med sine 182 tunneler.

Mye tunnel
- Det er vanskelig å forstille seg Norge ute tunneler, slo Kronprinsen fast, og la til at det i Norge skal finnes 1.100 veitunneler, som totalt er på nærmere 1.000 kilometer.

Han dro også frem den enorme innsatsen som er lagt ned for å bygge disse tunnelene, og at den teknologiske utviklingen har vært enorm.

- Utviklingen har vært stor, men å bygge en tunnel er fortsatt en kompleks oppgave, men på en noe annerledes måte enn tidligere, la han til.

Styreleder Frode Nilsen fulgte opp med enda litt mer fakta rundt tunneler i Norge.

- I Norge har hver nordmann 1,3 meter tunnel hver – og det bygges hvert år rundt 100 nye kilometer tunnel i Norge, påpekte Nilsen i sin åpningshilsen til verdens tunnelelite som er samlet på WTC.

Stor konferanse
Rundt 1.600 personer deltar på konferansen, som også huser en stor utstilling. Dette er det desiderte høydepunktet i den internasjonale tunnelbransjen – og det er stor kamp om å få arrangere WTC. Norge la ned store ressurser i å få arrangementet hit, og det var stor jubel da man lytes med dette. I løpet av et par år har en rekke personer tilknytte miljøet lagt ned en enorm innsats i å lage et bra arrangement.

Frode Nilsen trakk også frem det enorme dugnadsinnsatsen som er lagt inn rundt arrangementet.

- Det er mange i det norske tunnelmiljøet som har lagt ned en stor innsats både i å få WTC til Norge, og ikke minst gjennom alle forberedelsene som er gjort i forkant av arrangementet. De fortjener alle en stor takk, uttalte han. Også president Tarcisio Celestino i ITA ønsket å takke organisasjonskomiteen, og dro spesielt frem Heidi Berg, Frode Nilsen, Ruth Gunlaug Haug og Thor Skjeggedal.

Åpningsarrangementet høstet mange godord både fra norske og utenlandske besøkende. Her fikk deltakerne se mye av hva Norge har å by på av både industri og natur – alt loset vel i havn av en opplagt Arne Hjeltnes.

Deltakerne fikk også et glimt av norsk rallarhistorie, ikke minst da Frode Nilsen fremførte deler av rallarvisa Ola Tveiten i sin åpningstale (se video).