Flommen på retur i Nord-Norge

Flommen er på retur mange steder i Nord-Norge, og i Sør-Norge har det foreløpig regnet fra seg.

– I flere vassdrag i de nordligste fylkene og nord i Nord-Trøndelag har vi hatt flom på gult nivå, og enkelte steder på oransje nivå. Nå virker det imidlertid som om flommen er på retur i de fleste av vassdragene, sier Heidi Bache Stranden, hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Flomfaren i Nordland og Nord-Trøndelag er nedjustert til grønt nivå, da NVE ikke lenger venter flomvannføringer her.

– I Troms og Finnmark opprettholdes gule varsler søndag og mandag siden vi fremdeles har flomvannføringer i enkelte av de store og mellomstore vassdragene, sier Stranden.

I Tana og Altaelva i Finnmark er det stor vannføring, men ikke flomvannføringer. Vannføringen her er synkende eller ventes etter hvert å synke. I Reisaelva og Målselva i Troms er det fremdeles flomvannføringer på gult nivå, men etter hvert vil også vannføringen i disse elvene synke.

Siden det er ventet kaldere vær i fjellet, venter ikke NVE ny flomtopp i denne omgang. Det ligger fremdeles mye snø igjen i fjellet, og den generelle faren for snøsmelteflom i nord i dagene og ukene fremover er fremdeles til stede.

I vassdragene som ble truffet av de heftige regnbygene natt til lørdag, er vannføringen på retur de fleste steder.

– I Numedalslågen er vannføringen fremdeles på gult nivå, men vil ventelig avta etter hvert. Vi har ikke sendt ut flom- og jordskredvarsler for Østlandet i dag, søndag, sier hydrolog Heidi Bache Stranden i NVE.