Jorde på Ørland blir verdens største sjakkbrett

80 x 80 meter er de imponerende målene på verdens største sjakkbrett, som er i ferd med å ta form på et jorde på Brekstad i Ørland. 

Mennesker, tre ponnier og en dølahest utgjør de levende brikkene som skal brukes i spillet på rekordbrettet, skriver Adresseavisen.

Det blir grønne og brune ruter – gress og frest jord – i stedet for de tradisjonelle hvite og svarte, og hver rute måler 10 x 10 meter, slik at hver side på brettet blir totalt 80 meter lang.

– Ja, dette blir verdens største sjakkbrett. Nåværende rekord er på 5,89 x 5,89 meter, så den slår vi til gagns, sier prosjektmedarbeider Hallgeir Grøntvedt på Ørland kultursenter.

Verdensrekordforsøket skjer i forbindelse med en sjakkhelg som er en del av reformasjonsjubileet. Lørdag blir det sjakkturneringer på kultursenteret og på Austråttborgen med litt mer normale dimensjoner på brettene.

Søndag skal rekordbrettet til pers. I tillegg til hestene, stiller fire ordførere som løpere. Den ene kongen skal forestille erkebiskop Olav Engelbrektsson, mens Christian III, som får fru Inger ved sin side, blir bispens motstander – og overmann, med mindre historien skal omskrives. Bøndene spilles, som seg hør og bør, av bønder, kledd i kjeledresser fra Norgesfor og Felleskjøpet.

Simen Agdestein og den tyske stormesteren Niclas Huschenbeth skal styre brikkene fra hver sin lift.