Illustrasjon: Google Earth

Vil ha jernbane til Kirkenes

Finlands transportminister vil ha jernbanespor fra finske Rovanemi til Barentshavet. Det kan bety spor til Kirkenes.

Det skriver NRK Finnmark i en artikkel på sine nettsider.

400 kilometer jernbanelinjer mangler for å få knyttet Finland til en isfri havn i nord – og Kirkenes til verden. Det vil den finske transportministeren gjøre noe med, heter det i NRK-artikkelen.

I Kirkenes applauderes initiativet fra den finske transportministeren, som har invitert norske myndigheter til et samarbeid om jernbane videre nordover fra Rovaniemi.

– Finland har nå overtatt lederskapet i Arktisk Råd, og det første den finske regjeringen gjør i form av et brev fra den finske samferdselsministeren er at de prioriterer en jernbaneløsning fra Rovaniemi til Barentshavet, sier Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen til NRK.

Torsdag ble det arrangert en workshop i Kirkenes med jernbane som tema.

– Slik jeg ser det nå, er prosjektet realistisk fordi det er såpass mye momentum i prosjektet. Vi ser at ministeren i Finland har kontaktet sin norske motpart. Nå håper vi jo på et svar fra den norske ministeren, og håper det er positivt. I tillegg ser vi jo hele verden i dette perspektivet, og ikke bare Kirkenes og Rovaniemi, som blir for smått, sier Kenneth Stålsett i Sør-Varanger utvikling.

NRK skriver i artikkelen at det dog er usikkert hva statsminister Erna Solberg synes om den foreslåtte jernbaneforbindelsen. I desember skal hun ha uttalt seg skeptisk til jernbaneplaner mellom Norge og Finland.

– Det er litt langt fram i tid, for vi har ganske mye annen infrastruktur vi skal bygge ut i den nærmeste tiden, sa hun den gang.

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen er likevel sikker i sin sak.

– Jeg vet ikke om noe annet prosjekt som har en rekkevidde og betydning for Norge som dette. Et logistikksenter i nord vil bety veldig mye, og jeg tipper at Solberg tar dette på høyeste alvor og at regjeringen vil støtte oss i det arbeidet vi nå har satt i gang for å få jernbane mellom Rovaniemi og Kirkenes, sier han til NRK.