Styreleder Jan Hestås i EBA (t.v.) og styreleder John Ivar Mejlænder-Larsen i EBA Oslo, Akershus og Østfold avdeling peker på viktigheten av at hele næringen trekker i samme retning innen digitaliseringsarbeidet og arbeidet med det grønne skiftet.

- Vi må ha med oss hele verdikjeden

Digitalisering og det grønne skiftet løftes frem på Entreprenørdagen 2017. – For å lykkes med disse store utfordringene, må vi ha med oss hele verdikjeden.

Dette uttalte styreleder Jan Hestås i EBA og styreleder John Ivar Mejlænder-Larsen i EBA Oslo, Akershus og Østfold avdeling under åpningen av konferansen torsdag.

Hestås poengterer at den digitale utviklingen forsterker en allerede tøff konkurranse utenfra – og det er mange nasjoner som har satt seg tøffe mål å strekke seg etter.

- Disse målene må vi også strekke oss etter. I Norge har Bygg21 blant annet et mål om at kostnadene skal ned 20 prosent fra 2013 til 2020. Digitalisering er definitivt et viktig aspekt for å nå disse målene, slo Hestås fast i åpningstalen på Entreprenørdagen som finner sted i NHO-bygget torsdag.

Han dro også frem arbeidet BNL er i ferd med å gjennomføre rundt det digitale veikartet.

- Her har vi som bransje mange mål å strekke oss etter. Det som blir avgjørende om vi skal lykkes med det digitale arbeidet, er at hele verdikjeden må jobbe sammen og etter samme konsept, sier Hestås.

Han peker også på at Norge her har en stor fordel.

- Vi som bor i Norge er en relativt homogen gruppe som kan snu oss og trekke i samme retning på kort tid. Vår styrke er at vi er få, snakker samme språk og kan samarbeide godt – noe som gjør at vi er godt rustet til å trekke i samme retning, sier Hestås.

Også innen det grønne skiftet er samhandling stikkordet.

- Det grønne skiftet innebærer også stor grad av innovasjon og vi er på mange måter på vei inn i ukjent terreng, uttalte John Ivar Mejlænder-Larsen.

Han peker på at samfunnet og politikerne stiller stadig strengere krav til byggenæringen.

- Det er også kommet flere nye krav, blant annet innen offentlige anskaffelser. Noen forsøker å melde seg ut av dette, men vi sitter ikke i en slik maktposisjon at vi kan melde oss ut – vi må forholde oss til denne utviklingen – og vi trenger å finne løsninger sammen. Dette er noe vi må samarbeide om – hele næringen – ikke kun entreprenørene. Dette kommer over oss enten vi vil eller ei, slår han fast.