Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Finanstilsynet: Finansiell sårbarhet har økt

Boligprisoppgangen og den kraftige veksten i husholdningenes samlede gjeld gjør at sårbarheten i det finansielle systemet har økt, advarer Finanstilsynet.  

I rapporten Finansielt utsyn 2017 varsler tilsynet at et omslag i form av betydelig renteøkning eller økt arbeidsledighet «med stor sannsynlighet» vil føre til lavere privat forbruk og boligprisfall.

Tilsynet viser til at særlig de yngre aldersgruppene, som har små finansielle buffere og høy boliggjeld, er utsatt ved et tilbakeslag i norsk økonomi.

– Veksten i boligprisene har avtatt de siste månedene, men fra et svært høyt nivå. Sterkere vekst i norsk økonomi og fortsatt lavt rentenivå kan bidra til at boligprisveksten fortsetter, men det vil samtidig øke systemrisikoen, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Gjeldsgrad på 220 prosent

Han viste til at husholdningens samlede gjeld nå har nådd et rekordhøyt nivå på 220 prosent av disponibel inntekt. Gjelden vokser med andre ord langt raskere enn lønningene.

– Veksten er ikke bærekraftig. Det gir grunn til uro, forklarer finanstilsynsdirektøren.

Tirsdag viste ferske tall fra Eiendom Norge at boligprisene falt kraftig i mai, men Baltzersen advarer mot å trekke for raske slutninger.

– Vi har ikke grunnlag for å si at dette er et markant omslag i boligmarkedet, sa han på en pressekonferanse onsdag.

Tilsynet viser samtidig til at regjeringens innstramminger i boliglånsforskriften etter nyttår har bidratt til litt strammere utlånspraksis og dermed isolert sett kan ha bidratt til å dempe presset i boliglånsmarkedet.

Nedtur kan ramme banker

Samtidig er det en fare for at en økonomisk nedtur vil ramme norske banker. De er i stor grad eksponert mot næringseiendom, som utgjør rundt 40 prosent av utlån til bedriftsmarkedet.

– Ved et tilbakeslag i boligmarkedet og finansiell konsolidering i husholdningssektoren kan smittevirkningene til næringseiendom bli betydelig og påføre bankene store tap, sier Baltzersen, og viste til tidligere kriser.

Overordnet er imidlertid bildet at norsk økonomi går mot lysere tider. Oljenedturen er på hell, og analysemiljøer er enige om at veksten i fastlandsøkonomien vil ta seg opp både i år og neste år. Samtidig er prognosen at styringsrenten vil forbli lav i flere år fremover.

Det antas også at arbeidsledigheten er over toppen og vil falle neste år.