<p>Dette bildet av en usikret kranfører balanserende på kranbommen flere meter over bakken ble tatt kort tid etter at mobilkranen hadde slått i kontorveggen. Foto: Frode Aga</p>Dette bildet av en usikret kranfører balanserende på kranbommen flere meter over bakken ble tatt kort tid etter at mobilkranen hadde slått rett i kontorveggen. Foto: Frode AgaDette bildet av en usikret kranfører balanserende på kranbommen flere meter over bakken ble tatt kort tid etter at mobilkranen hadde slått rett i kontorveggen. Foto: Frode AgaTo granittplater fra fasaden ble knust etter sammenstøtet, og persiennene til et av kontorene ble også ødelagt. Foto: Arve BrekkhusDe to platene som var plassert foran persiennene, ble knust etter sammenstøtet med kranen. Foto: Frode Aga

Mobilkranen svingte rett mot kontorvinduet – kort tid etter smalt det

Mobilkranen slo rett i kontorbygget, og to granittplater i fasaden ble knust. Både før og etter sammenstøtet i Oslo, balanserte en arbeider usikret på kranbommen flere meter over bakken. 

Carsten Krøger i Achilles Startbank fikk en ubehagelig opplevelse på kontoret da en mobilkran var nær ved å treffe vinduet hans. Arkivfoto.

Carsten Krøger tør ikke tenke på hva som kunne skjedd om mobilkranen hadde truffet 30-40 centimeter lenger ned på veggen og gått inn gjennom kontorvinduet hans.

To granittplater knuste og persiennene til kontorvinduet hans ble ødelagt etter møtet med mobilkranen.

– Det var ganske skremmende, sier Carsten Krøger, som til daglig jobber med seriøsitetsregisteret Achilles Startbank for bedrifter i nettopp bygg- og anleggsbransjen.

Hendelsen skjedde under tak- og fasadearbeider på KLP Eiendoms bygg Holbergs Terrasse i Oslo.

Balanserte på bommen

Like før mobilkranen svingte mot bygget torsdag ettermiddag, fulgte Krøger arbeidsprosessen til kranselskapet utenfor vinduet.

– Da de tok ut jibben, som er en forlengelse til krana, jobbet de med å tre ut en wire på det ytterste hjulet på kranarmen. Da klatret en person frem og tilbake uten sikring fem-seks meter over bakken med en stor hammer i hånda for å få wiren på plass, forteller Krøger til Byggeindustrien.

Allerede da fikk han en dårlig magefølelse og fulgte ekstra godt med.

– Oi, om det er slik de jobber, så kan det fort skje en ulykke, tenkte jeg. Jeg vurderte å si i fra, men satt midt i en telefonkonferanse, sier Krøger.

Kort tid etter smalt det i veggen.

– Jeg så krana svinge rett mot meg før den deiset i veggen på utsiden med ganske stor kraft. Jeg skvatt tilbake i rommet. Folk som har kontorer lenger nede i gangen kom løpende til fordi de lurte på hva i all verden det høye smellet var, forklarer Krøger.

Hørte braket

Terje Bøhn så kranen komme mot bygget i god fart før det smalt.

En av dem var Achilles-kollegaen hans Terje Bøhn som sitter på nabokontoret.

– Jeg så den komme mot vinduet i god fart, og hørte braket. Jeg måtte inn å sjekke at det sto bra til med Carsten, sier Bøhn, som bekrefter Krøgers oppfatning om slurvete HMS både i forkant og etterkant av hendelsen.

Byggeindustrien var også på stedet like etter hendelsen torsdag, og kunne selv ta bilder av en arbeider som balanserte på kranbommen uten sikring.

Kranselskap og entreprenør vil vite mer

Entreprenøren Komplett Tak AS er i ferd med å skifte ut alt takbelegg for KLP Eiendom, og hadde en kran fra kranselskapet K. Bull AS for å få løftet opp materialer.

– Vi beklager på det sterkeste at utenforstående har hatt denne opplevelsen med K. Bull. Det kan dessverre ikke gis videre opplysninger eller utdypning av deres påstander annet enn å fortelle at hendelsen er registrert og ivaretatt i vår organisasjon, skriver daglig leder Kent Bull i kranselskapet K. Bull AS i en e-post til Byggeindustrien.

Hovedentreprenøren Komplett Tak AS er informert om hendelsen, men de venter på en mer utfyllende rapport om hva som ligger bak.

– Det er svært beklagelig at sånt skjer, og det kan tenkes at det er menneskelig svikt som er årsaken. Utover det er det vanskelig for meg å uttale meg før jeg har fått en uttalelse fra vår underentreprenør, sier daglig leder Arvid Hansen i Komplett Tak AS.

KLP Eiendom: Alvorlig

Utviklingsdirektør Eskild Rolstad i KLP Eiendom. Foto: KLP

Byggherre KLP Eiendom ser alvorlig på kranuhellet.

– Vi har fått melding om hendelsen, men det er foreløpig for tidlig å kommentere hva som har skjedd. Vi har bedt om en redegjørelse fra entreprenøren som er ansvarlig for tak- og fasadearbeidene som utføres på bygget. Men at det er en alvorlig uønsket hendelse, er det ikke tvil om, sier utviklingsdirektør Eskild Rolstad i KLP Eiendom til Byggeindustrien.

– Vi forutsetter at alle som utfører arbeider for oss jobber etter sikker-jobb-analyse, og det som har skjedd her, skal naturligvis ikke skje, legger han til.

– Det at en av arbeiderne har balansert uten sikring på kranarmen både før og etter hendelsen, tyder kanskje på at sikker-jobb-analyse ikke er fulgt i dette tilfellet?

– Vi har også hørt snakk om det, og det tar vi alvorlig. Man skal ikke sette seg selv eller andre folk i fare. Dette vil være en del av det vi ønsker å få forklaring på fra entreprenør, sier Rolstad.