Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Har videreutviklet og modernisert Ergonomiportalen

Nå er Ergonomiportalen oppdatert og fornyet. Portalen er en guide og en verktøykasse for byggenæringen som et ledd i å bidra til forebygging og reduksjon av skader og belastninger som fører til ulykker og sykefravær.

Portalen er videreutviklet og modernisert basert på brukernes erfaringer.

Ergonomiportalen ble etablert i 2013 og har blitt flittig brukt av mange aktører i næringen siden oppstarten, og brukerne har delt sine erfaringer og gitt tilbakemeldinger underveis. Basert på disse innspillene er portalen nå modernisert og det er gjennomført større forbedringer på innhold. Det er EBA og Fellesforbundet som står bak portalen. Utbedringene har skjedd med støtte fra RVO-fondet.

– Det er en kjent problemstilling i bygg- og anlegg, og andre bransjer med tungt fysisk arbeid, at forekomsten av arbeidsrelaterte muskel- og skjelettlidelser er høy. Slike lidelser står for mye av sykefraværet og i verste fall kan føre til uførhet. Å fokusere på hvordan man forebygger disse plagene er en fordel for alle – både enkeltmennesker, arbeidsmiljø, økonomien i den enkelte virksomhet og samfunnet for øvrig. Portalen inneholder skreddersydd materiale for ulike yrkesgrupper innen bygg og anlegg, og energibransjen, skriver EBA i en pressemelding.

I tillegg til at Ergonomiportalen nå har fått et mer moderne uttrykk, er det også gjennomført noen vesentlige forbedringer og videreutviklinger knyttet til innholdet.

Vibrasjonskalkulatorer for både hånd/arm og helkroppsvibrasjoner er utviklet, og gjør det lettere å kartlegge risiko for helseplager ved bruk av vibrerende verktøy eller maskiner. En annen nyhet i Ergonomiportalen er at det er utviklet en digital måte å gjennomføre ergonomisk arbeidsplassvurdering på. Her kan man med telefon, nettbrett eller PC fylle ut en kartlegging hvor man til sist får opp en handlingsplan med de punktene som trenger oppfølging. Denne kan man sende over e-post med utfylt kartlegging og forslag til tiltak videre.

Portalen finner du her