Frank Ivar Andersen (f.v.), Arne Skjelle og Terje R. Venold fortalte på BNLs generalforsamling om opprettelsen av paraplyorganisasjonen for 20 år siden.

- Finanskrisen den ultimate testen for BNL

Terje R. Venold, Arne Skjelle og Frank Ivar Andersen var sterkt delaktige i opprettelsen av BNL for 20 år siden, og delte av sine erfaringer på paraplyorganisasjonens generalforsamling onsdag. 

Venold mener den ultimate testen for hva BNL skulle representere kom da finanskrisen slo inn over oss i 2008.

- Finanskrisen fikk store følger for det norske næringslivet, og påvirket i sterk grad byggenæringen. Boligbyggingen gikk kraftig ned og det samme gjorde investeringer innen næringsbygg. Men her gjorde BNL en ekstremt viktig jobb på vegne av byggenæringen – vi klarte å fremstå som en samlet næring og fikk frem hvilke behov vi hadde. Det endte med at det offentlige gikk inn med midler for å glatte ut konjunkturnedgangen, og førte til at krisen ikke fikk så store konsekvenser som den kunne fått. Dermed fremsto byggenæringen som en vinner av hva det offentlige prioriterte i dette arbeidet – og her spilte BNL en avgjørende rolle, sier Venold.

Trang fødsel
Det var en lang prosess som ble gjennomført før BNL ble en realitet høsten 1997. Arbeidet med å danne en felles organisasjon for byggenæringen startet flere år tidligere – og det var ikke noen enkel start for paraplyorganisasjonen. Flere personer var involvert og tungt delaktige i dette arbeidet.

- Det var Terje S. Backe og Inge Dolve som først initierte dette arbeidet og innkalte de tre bransjeforeningene Byggevareindustriens forening, Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg og Bygghåndverksfagenes Landsforening til en samtale. Dette ledet frem til at det ble nedsatt et utvalg, som startet prosessen i slutten av 1993, som da ledet frem til det som skulle bli BNL. Men det ble en lang prosess, forteller Arne Skjelle.

Terje R. Venold er helt klar på at det var nødvendig for næringen, som var landets nest største, å få en organisasjon som kunne fronte byggenæringen slik at den kunne fremstå med en samlet stemme.

- Vi fremsto ikke som en samlet næring, og vi talte med flere ulike stemmer – og vi måtte få på plass en ny samlende løsning. Mange ønsket dette, men det var nok også flere som var skeptiske, både blant bedriftene, bransjeorganisasjonene, og selvsagt var det også naturlig med noe usikkerhet innad i de ulike administrasjonene. Dette var ikke enkelt og det var noen steder dårlig tillit, legger Venold til.

- Hovedoppgaven min var å etablere grunnlag for en felles plattform i vår del av bransjen. Det var harde tider, men vi fikk noen kjernesaker å jobbe videre med. Et viktig element i dette var at vi hadde med oss fellesoverenskomsten for byggfag hvor vi sto sammen, men hvor det også var mye uenighet. Etter hvert klarte vi å snakke mer sammen og fikk en bedre kjemi. Dermed så vi også muligheten for å danne en felles organisasjon. Det var mange som var skeptiske – men det er vel ingen som har fått til å sette opp et bygg alene, sier Frank Ivar Andersen.

Kommet langt

Alle de tre fødselshjelperne er enige om at BNL er blitt den organisasjonen de ønsket den skulle bli, og at man har fått til mye bra.

- Man må huske at det tar tid å etablere en organisasjon – dette er et arbeid som går gradvis. Vi er blitt det talerøret som vi hadde ambisjoner om. Vi har ikke fått til alt, men det er gjort mye, påpeker Skjelle.

Andersen peker også på at næringen nå har fått en tariffpart som fremstår som en tung, dyktig og profesjonell aktør – og at man ikke må undervurdere viktigheten av dette.