Kjersti Folvik, daglig leder i NGBC.

En million kvadratmeter har blitt sertifisert

Stadig flere eiendomsutviklere velger å bygge med høyere kvalitet enn statens tekniske forskrifter (TEK). Men utenfor Oslo går det tregere med miljøsertifiseringene.

Norwegian Green Building Council (NGBC), som har ansvaret for den mest brukte merkeordningen BREEAM, melder at det i mai ble bygget kvadratmeter nummer en million etter BREEAM-standarden i Norge.

– Regjeringen ønsker å forenkle de tekniske forskriftene for å gjøre det billigere å bygge, men det næringsmarkedet virkelig etterspør er kontorlokaler med lavere miljøpåvirkning og høyere krav til helse og inneklima. Antall BREEAM-bygg har bokstavelig talt skutt i været det siste året, sier Kjersti Folvik, daglig leder i NGBC i en melding.

Store forskjeller

Det er dog store forskjeller på byggekvaliteten rundt om i landet. Oslo er foreløpig i en særklasse. Alle større kontorbygg under oppføring i Oslo bygges etter BREEAM-standardene.

På andreplass ligger Stavanger, fulgt av Bergen og Trondheim som også har høy andel sertifiserte bygg. Byer som Kristiansand og Tromsø har ifølge NGBC foreløpig et mer umodent byggmarked.

- Marginale forskjeller på byggekostnad

Folvik mener debatten om byggekostnader gir et skjevt inntrykk av utfordringene i Norge.

– Kvadratmeterprisen styres i all hovedsak av veiledende markedspris, uavhengig av kvalitet. Det koster i snitt 1-3 prosent mer å bygge med svært høy kvalitet, enn å bygge etter teknisk forskrift, som er minste tillatte standard. Det er denne marginale forskjellen kjøperne begynner å bli klar over, hevder Folvik.

Kvadratmeter nummer en million hos DNV-GL
DNV GL vil om kort tid markere åpningen av sitt nyeste bygg i Veritas-senteret på Høvik i Bærum. Nybygget, Veritas 3, har 10.000 kvadratmeter kontorlokaler. Energiforbruk tilfredsstiller

Passiv-hus standarden og bygget er BREEAM NOR Excellent sertifiser, og åpningen markerer samtidig at kvadratmeter nummer en million er sertifisert etter ordningen.

– Både DNV GL og morselskapet Det Norske Veritas har som formål er å sikre liv, verdier og miljøet. DNV GL er et av verdens aller største sertifiseringsorganer. Selskapet sertifiserer ikke kontorbygg, men det var selvsagt for oss at nybygget skulle vise at vi tar vår egen medisin, og bygger i henhold til de beste og mest fremtidsrettede energi- og miljø-standarder, sier Torolf Aadnesen, styreleder i byggets eier Det Norske Veritas Eiendom AS.