Mange spennende gründervirksomheter

Som en av landets aller største næringer, har byggenæringen en omfattende og meget mangslungen virksomhet rundt om i landet. Hvert år etableres en rekke nye selskaper - og mange av disse satser innen helt nye områder. 

Det finnes rundt 55.000 virksomheter innen byggenæringen. Det betyr at det også av ulike årsaker er mange som forsvinner ut av næringen hvert år – samtidig som det heldigvis etableres mange nye selskaper. En rekke av disse etableringene går inn i selve kjernen av byggenæringen – som rene håndverkerbedrifter. Det er en relativt enkel oppgave å etablere en virksomhet i Norge, og det stilles i varierende grad kunnskapskrav til de som oppretter selskapene som har til hensikt å satse innen bygg og anlegg. Mange vil med rette hevde at det i dag er for mange som ikke burde gjennomføre bygg- og anleggsarbeid som etablerer nye selskaper og blir en del av markedet.

Heldigvis er det mange nyetablerte selskaper som har livets rett og virkelig blomstrer om man bygger seg opp på riktig måte – og klarer å etablere tjenester næringen og samfunnet trenger. Det er også en god del gründere som starter opp sine virksomheter basert på nyskapende ideer som har potensiale til å endre deler eller hele næringen gjennom sine produkter og konsepter. Disse er ikke mange – men byggenæringen har et ufortjent dårlig rykte på å være for dårlige innovatører. Det skjer hvert eneste år uendelig mye spennende rundt om i eksisterende virksomheter, samtidig som nye selskaper stadig etableres. Det er ingen enkel oppgave å komme inn i den tradisjonelle byggenæringen med nye ideer, men de senere årene har mye endret seg og næringens ulike virksomheter har i langt større grad enn tidligere kunnskap og vilje til å satse på det som er nytt og spennende.

Dette ser vi ikke minst som en del av industrialiseringen av næringen, som fremdeles bare er i startgropa. Innen segmentet nye digitale løsninger har det kommet frem mange spennende nye selskaper som har rettet øynene mot bygg og anlegg. Mange i næringen kjenner for eksempel til roboten utviklet av nLink, som flere entreprenører også har tatt i bruk. De har også flere andre konsepter på gang. Nylig skrev vi på bygg.no om gründervirksomheten 24onoff som har utviklet en applikasjon for timeregistrering, avvikshåndtering, prosjektstyring og fakturering for små og mellomstore bedrifter. Det finnes mange flere lignende eksempler.

I fremleggelsen av revidert nasjonalbudsjett nylig la regjeringen opp til enn større satsing rundt skattelettelse for investeringer i gründerselskaper. Det er ikke lett å være en gründer. Man må satse mye og investere både i tid og penger. Den nye ordningen er noe som vil kunne føre til at det blir litt enklere for innovative gründere å klare å få realisert sine ideer – og har potensiale til faktisk å utgjøre en forskjell.

Vi håper selskaper som ønsker å satse inn mot byggenæringen er blant de som får god nytte av denne gründerstøtten. Byggenæringen er en av landets absolutt viktigste næringer, og potensialet for en mer effektiv, miljøvennlig og fremtidsrettet utvikling av hele næringen er absolutt til stede.